MÅNDAG 22 MAJ 2023


Foto av Tobi från Pexels

Kvarnstensvandringen i Lugnås - en naturupplevelse med historia

Kvarnstensvandringen är en populär vandring som arrangeras varje år i maj av Björsäters IF på det natursköna Lugnåsberget söder om Mariestad. Vandringen är cirka 10 kilometer lång och går genom ett område som är rikt på natur- och kulturvärden.

Lugnåsberget är känt för sina kvarnstensgruvor som var i drift från medeltiden fram till 1920-talet. Här bröts kvarnstenar av sandsten som användes för att mala spannmål och andra råvaror. Gruvorna är nu ett naturreservat som förvaltas av Länsstyrelsen Västra Götaland.

Vandringen startar vid Björsäters idrottsplats och följer en markerad led som passerar flera av de gamla gruvhålen, där man kan se spår av brytningen och rester av kvarnstenar. Leden går också genom betesmarker, ädellövskogar och mossar med en rik flora och fauna. Utefter leden finns det vätskekontroller och möjlighet att få sig en grillkorv.

Kvarnstensvandringen är inte bara en trevlig aktivitet för friluftsentusiaster, utan också ett sätt att lära sig mer om Lugnåsbergets historia och geologi. Vandringen lockar varje år hundratals deltagare från närområdet och andra delar av landet.

I år kommer Kvarnstensvandringen att äga rum den 26 maj 2023 med start klockan 18.00 - 20.30. Leden är i år barnvagnsvänlig.

Kvarnstensvandringen i Lugnås är en unik chans att uppleva en vacker och spännande del av Sveriges natur- och kulturarv. Missa inte detta tillfälle att njuta av en härlig kvällsvandring med familj eller vänner!

Läs mer om Kvarnstensvandringen