SÖNDAG 21 MAJ 2023

Nattvandringen på Kinnekulle lockade 2420 vandrare + en alpacka och en lama

De som sökt sig till Hällekis för att gå Nattvandringen på Kinnekulle under fredagskvällen kunde njuta av en underbar försommarkväll, perfekt vandringsväder.De första startade kl. 19.30 på elljusspåret ovanför Hällekis skola, sen väntade en mils vandring på slingrande vägar och stigar i njutbar försommarnatur på Kinnekulle. Upp till toppen av berget och ner på andra sidan till Stenbrottet och Munkängarna, hela vägen bjöds man på fina naturupplevelser, kanske gjorde man nya bekantskaper med likasinnade under vandringens gång.Utefter vandringsvägen fanns det olika stationer, vid Friluftsfrämjandes stuga Kulleberg var den första vätskekontrollen och där bjöd även Lidköpings Dragspelsklubb på lite underhållning innan vandrarna stretade sig vidare upp mot toppen av berget och Utsiktstornet, här uppe kunde även dom som startade lite senare få se en hänförande och färgsprakande solnedgång över Vänern, bort mot Kållandsö och Läckö Slott, en upplevelse att minnas bara det.

Några ovanliga vandrare dök upp när Louise Falsen kom med sin Alpacka och Lamadjur och gick runt hela vandringen. De blev nog lika mycket fotograferade som solnedgången denna kväll.

I Stora Salen bjöds det på blåbärssoppa och underhållning med Svenne och Jörgen som spelade dansmusik, här kunde man även köpa korv och dricka, detta är platsen man brukar stanna till en stund på, fika och umgås innan man påbörjar nedstigningen för berget för att senare nå fram till Stenbrottet, som dagen till ära lystes upp av hundratals marschaller. vilket skapade en speciell stämning när mörkret började falla över bygden, en stämning som förstärktes av trumslagare från Kulturskolan.Nu gick man vidare in i Munkängarna och kunde känna ramslökens förföriska sötaktiga doft, den har inte börjat blomma för fullt än men någon enstaka blomma har nog tittat fram här och där. Om några veckor är blomningen i full gång och då täcks hela marken av ett hav av vita ramslöksblommor, det får man inte missa om man är i krokarna.Nu var slutspurten inne och man passerade Hönsäters kapell för att strax nå fram till målet i Hällekis Skola. En del passade på att koppla av en stund i cafét i skolans matsal innan man begav sig hemåt efter en minnesvärd kvällsvandring på Kinnekulle. Många hade nog redan bestämt sig för att komma tillbaka nästa år, en del funderade säkert att på egen hand utforska Kinnekulle med omgivningar framöver. Kinnekulle är ett utflykts- och semestermål som lockar allt fler och fler vandrare, cyklister och andra som bara vill njuta av naturen på det blommande berget.Alla foton privata och tillhandahållna av Friluftsfrämjandet Kinnekulle