SÖNDAG 14 MAJ 2023


Foto/källa: Lotta Samuelsson/Mariestads kommun

Båt & Hamnfestival i Mariestad

Den 9-10 juni bjuder Mariestad upp till festligheter i det fina hamnområdet! Det blir allt från flytande båtmässa och utställning till prova på-tillfällen och fiskdamm – helt enkelt något för alla. Till kvällen svidar mattältet om till festtält med kända artister, trubadurer, DJ och mat.

– Vi vill nyttja och visa upp Mariestads fantastiska läge vid Vänern med den här Båt & Hamnfestivalen. Det har ju gjorts förut men inte i det här formatet som vi också hoppas ska bli återkommande, säger Jan Stål, Mitt Mariestad.

Flytande mässa och mässtält

Den inre hamnen fylls med nya båtar av olika märken, några kan även ses på land. Längs kajen lägger skutorna Vänergaleasen Mina och Slupen Oskar II till och bjuder in till öppet skepp. Här ligger också M/S Marianne på sin plats och erbjuder kortare turer på Vänern. Längs kajen finns också Sjöräddningssällskapet, Räddningstjänsten och Sjöpolisen med sina båtar, liksom några charterbåtar och förhoppningsvis en eller annan fiskebåt.

I mässtältet samlar vi båt- och fisketillbehör, föreningar och företag som visar upp sina marina verksamheter. Bland annat ställer Torsösnipans vänner ut sin snipa och berättar om den och sin verksamhet.

– Vi planerar också för en båtloppis. Privatpersoner som har båtgrejer liggande i gömmorna är välkomna. Man får själva ta med sig bord att lägga upp sakerna på. Vi står för platsen och lite marknadsföring. Det kostar inget men vi behöver en anmälan, säger Jan Stål.

Musik och mat

En dag vid sjön avslutas bäst med After Sea på kajkanten med trubaduruppträdande från en båt och något gott att äta eller dricka från hamnens serveringar. Senare på kvällen förvandlas mattältet till festtält och fylls med musik och glada människor. Välkända Rydell & Quick rockar loss på scenen på fredagen och på lördagskvällen blir det 80-talsvibbar med Remind. Restaurangen Sällskapet från Skövde står för maten i tältet. Utanför tältet står hamnbodarna och de ordinarie restaurangerna redo att mätta festivalens hungriga och fikasugna besökare.

– Det är kul att få hit så fantastiska artister som höjer stämningen i hela hamnen. Vi önskar att företagen tar det här som ett tillfälle för sommaravslutning med personalen och att hela Skaraborg med omnejd är sugna på att se hamnen i Mariestad fylld med roligheter, säger Peter Jonsson, näringslivschef i Mariestads kommun.

Till mässområdet är det fri entré, fredag 12.00-18.00 och lördag 10.00-16.00. Festtältet har entréavgift på kvällstid när det är mat och underhållning. Biljetter köps på nortic.se.

Arrangörer: Mitt Mariestad och Mariestads kommun.

Hela programmet hittar du här!


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Mariestads kommun