LÖRDAG 13 MAJ 2023


Lag Team King Size extra allt från Göteborg tog hem segern i SM i utomhusmatlagning på Billingen 2023 - Foto/källa: Next Skövde

Årets Sverigemästare i utomhusmatlagning korade

Vinnaren i SM i utomhusmatlagning 2023 har under lördagen utsetts på Billingen. Lag Team King Size extra allt kämpade sig till en välförtjänt seger i hård konkurrens från de andra lagen när tävlingen avgjordes för sjunde gången. Fyra deltävlingar har under sensommaren 2022 avgjorts på olika platser runt om i vårt avlånga land: Västervik, Tåkern, Färnebofjärden och Skövde har stått värdar för varsin deltävling där ett lag på varje plats stått kvar som vinnare.

Det vinnande laget Team King Size extra allt består av Oliver Kollén, Jimmy Ulldahl och Niclas Yngvesson som vann deltävlingen i Tåkern. På andra plats kom laget Light my fire från deltävlingen i Västervik och på delad tredje plats kom lagen Team Smakrika från deltävlingen i Skövde och Team Knief som kvalificerade sig i Fjärnebofjärden.

Råvarukorgen bestod av primörer i säsong samt inslag från vilda växter som lagen plockat i närområdet.

- Det har varit jättekul, roligt, inspirerande och lärorikt. Vi som tävlat har haft en bra gemenskap, det har varit bra arrangerat, och vi har haft inspirerande råvaror. Det här var sköj! sa vinnarna från Team King size extra allt.

De tre rätterna som det vinnande laget tillagade var:

Förrätt: Lättrökt abborre med plockad vildsallad, syrad vit sparris, grillat smör smaksatt med aborrrom.

Varmrätt: Grillad lammsadel, eldad potatissallad, ragu på grillade grönsaker.

Dessert: Dinkel à la Malta med grankottssocker, plockade granskott, maskrosblomma samt grillad rabarberkompott.

– Vi har haft en väldigt jämn tävling och en hög nivå på alla tävlande vilket gjorde att det var väldigt små marginaler på prispallen. Det var en fröjd att smaka på allas välkomponerade rätter, säger Lena Flaten, huvuddomare i tävlingen.

- Lagen, publiken och samtliga deltagare har haft kul tillsammans. Stämningen har varit på topp med kanonfint väder och härliga dofter av mat. Det har varit roligt med alla nya möten mellan livsmedelsproducenter, tävlande och publik, säger Sven-Erik Larsson, projektledare för SM i utomhusmatlagning.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Next Skövde