ONSDAG 10 MAJ 2023

Forsviks bruk öppnar för säsongen 15 maj

Forsviks bruk slår upp portarna den 15 maj. Här kan du utforska en 600-årig industrihistoria i en spännande och levande bruksmiljö. I sommar kan du bland annat besöka kvarnen under malning, höra rootsmusik i gjuteriet och ta del av arbetarnas berättelser.

Som en av Sveriges äldsta dokumenterade industriella platser är Forsviks bruk en del av den svenska industrins vagga. På området finns en bruksjärnväg, vattenhjul och flera historiska byggnader; smedja, metallgjuteri, kraftverk och ett träsliperi för tillverkning av pappersmassa. Utöver det finns också spännande utställningar som berättar om teknik och livet i ett brukssamhälle.

De historiska byggnaderna används också som vandrarhem och teater- och musikscen.

– I sommar firar Musik i Forsvik 20 år och ger en konsertserie! Under juli och augusti kommer spännande musiker och sångare till brukets gjuteri. Industrimiljön skapar ytterligare en dimension till musikupplevelsen, säger Sandra Bjärenberg, antikvarie på Forsviks bruk.

Under säsongen blir det också nyskriven musikal och utomhuskonserter, i samarbete med SMOFA, Skaraborgs musikal- och filmakademi. Möjlighet till övernattning finns i arbetarbostaden “1:an”, i samarbete med Forsviks Vandrarhem – Boende & Butik.

Från och med 15 juni och framåt sker en kostnadsfri guidad tur av bruket, varje dag, klockan 14.00. För den som vill sitta ner en stund och fördjupa sig i böcker om byggnadsvård, teknik och historia finns även ett bibliotek.

Fri entré och öppet dagligen

Forsviks bruk har fri entré och är öppet alla dagar klockan 10.00–17.00 från 15 maj till 3 september. På midsommarafton är Forsviks bruk stängt.  

Mer information hittar du på www.forsviksbruk.se


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Förvaltningen för kulturutveckling - Västra Götalandsregionen