SÖNDAG 7 MAJ 2023

Kanoner och Karoliner åter på Nya Älvsborgs fästning

Nu återinvigs Nya Älvsborgs fästning i Göteborgs hamninlopp. Tillsammans med en ny hyresgäst öppnar Statens fastighetsverk ön för besökare under maj, vilket kommer att synas och höras i Göteborg.

- Fästningsön är en av Göteborgs viktigaste historiska platser som varit med att forma stadens utveckling. Det är en plats som alla ska ha möjlighet att besöka. Och nu öppnar vi på Statens fastighetsverk upp en sådan möjlighet, säger Ingrid Eiken generaldirektör.

- För att göra upplevelsen komplett kommer vår hyresgäst Älvsborg event erbjuda mat, dryck och aktiviteter som lockar hela familjen, tillägger Johan Staberg, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Välbehövliga förbättringar

De senaste åren har Statens fastighetsverk gjort en hel del välbehövliga förbättringar för att modernisera den 350 år gamla fästningen som började byggas 1653 som skydd mot danska attacker. All teknisk mediaförsörjning i fästningen har bytts ut och fiberkablar dragits in. Även vatten- och avloppsystemet har rustats upp. Dessutom har en ny högspänningskabel dragits från fastlandet. Nästa steg är att ta hand om muren som föll ihop tidigare i våras.

- Det har varit ett stort och komplicerat arbete att dra ut nya sjöledningar som är förlagda på botten och går in till fastlandet. I samband med det arbetet har vi också byggt en brygga för hantering av sopor och avfall samt installerat en ny anläggning för fettavskiljning. Nu är arbetet klart och fästningen är redo att ta emot nya hyresgäster och besökare, säger Thomas Andreasson, fastighetsförvaltare vid Statens fastighetsverk.

Stort historiskt intresse

Den nya hyresgästen driver också Bohus fästning. Erfarenheter som de har nytta av när de nu tar sig an också detta projekt, förklarar Emil Karmark, en av delägarna tillsammans med Jeton Hasani och Per Forsberg.

- Vi har ett stort historiskt intresse och vill att det ska prägla verksamheten på Älvsborgs fästning, både vad det gäller maten och aktiviteter, till exempel kanonsalut och Karoliner på ön. Det finns många olika möjligheter på detta fantastiska ställe.

I fästningen finns en kyrka, restaurang, kafé och konferensanläggning för upp till 100 gäster. På sommaren kan borggården, fästningsvallarna och de gamla fängelsecellerna utnyttjas till utställningar och aktiviteter. Nya Älvsborgs fästning är statligt byggnadsminne och är sedan 1971 ett populärt utflyktsmål. Restaurangen och kaféet öppnar i Kristi Himmelsfärdshelgen.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Statens fastighetsverk