FREDAG 5 MAJ 2023

Retrovägens dag firas med kafferep och nostalgi

Den 6 maj är det dags för Retrovägens dag som nu genomförs för första gången, ett evenemang som lockar alla som är intresserade av 1900-talets kulturarv. Längs de slingrande småvägarna mellan Göteborg och Lyrestad finns skatter från förr – caféer, bensinmackar, butiker, restauranger, muséer och mycket mer.

Ett av besöksmålen är Hamnmagasinet i Lyrestad, där Lyrestads Sockens Hembygdsförening anordnar ett stort kafferep med sju sorters kakor. Mellan klockan 10.00 och 15.00 kan man njuta av hembakat fikabröd och ta del av historien om hamnen och kanalen.

Retrovägen är ett projekt som startade 2010 i Nossebro, där några retroentusiaster bestämde sig för att lyfta fram alla fina interiörer och exteriörer från 50-, 60- och 70-talen. Sedan dess har Retrovägen växt till att omfatta flera kommuner och besöksmål längs väg 190 från Nossebro till Göteborg och sen vidare på vägar upp genom Skaraborg till Lyrestad.

Retrovägen drivs i föreningsform i samverkan med kommunerna längs sträckningen. På hemsidan www.retrovagen.se kan man läsa mer om alla smultronställen och kommande retroevenemang. Man kan även följa Retrovägen på Facebook.

Ett av de ca 70 besöksmålen utefter retrovägen är Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri, ett levande arbetslivsmuseum och ett unikt industriminne. Den 6 maj har man öppet kl 11-16 och visar hur man hugger kalksten, både för hand och med maskin. Servering med kaffe och smörgås.

Retrovägens dag är ett tillfälle att uppleva en resa i tiden och att upptäcka det svenska kulturarvet från ett annat perspektiv. Välkommen till Retrovägen!