TORSDAG 4 MAJ 2023


Sofie Stålhand berättar om fåglarnas fjädrar - Foto: Josefin Nilsson

Premiärhelg för Hornborgasjöns årliga fågelsatsning

I helgen rivstartar vi aktiviteterna vid naturum på Fågeludden med fågelskola för barn och skådarskola med ringmärkning för de vuxna. Dessutom avgörs den nordiska Fågeltornskampen där du gärna får hjälpa fågelskådarna att få syn på så många arter som möjligt från utkikstornet.

– Att besöka Hornborgasjön så här års är verkligen som att kliva rakt in i fåglarnas värld! Det är en fantastisk upplevelse att ha skrattmåsarna över sig, se gråhakedoppingen bygga på sitt bo och sothönsen kivas. Vi vill dela med oss av vår kunskap och nyfikenhet på naturen. Därför hoppas vi att många vill komma på de aktiviteter som nu startar, säger Malin Herin, föreståndare på naturum Hornborgasjön.

Hjälp Hornborgasjön vinna den Nordiska fågeltornskampen

På lördag tävlar fågelskådare runt om i Norden om att se flest arter från sitt fågeltorn. Hornborgasjön är självklart med! Klockan 07—11 är det fågelskådare på plats i fågeltornet vid Fågeludden. Kom och heja på, se vilka arter vi fått syn på eller hjälp till att skåda.

Följ med Ida, vår 12 år unga fågelguide på fågelskola för barn

På lördag startar också vår fågelskola för barn. Ledare denna gång är Ida Kroon, från årskurs fem på Broddetorpsskolan. Hon är redan en kunnig fågelskådare och tar med de barn som vill ut på en fågelskådningstur.

– Det känns nervöst men också väldigt roligt. Jag kommer bland annat prata om sothönor, hur de ser ut, vart de flyttar och hur många ungar de får, säger Ida Kroon.

Fågelsatsning för alla som är nyfikna

Den årliga fågelsatsningen har kommit till för att ge besökarna en lite djupare inblick i fåglarnas spännande liv. Programmet har aktiviteter för alla som är nyfikna på fåglar, som skådarskola för vuxna och fågelskola för barn. Besökarna får lära mer om allt från fågelsång till rovfåglar och ringmärkning.

– Du behöver verkligen inte vara en fullfjädrad fågelskådare för att komma på de här aktiviteterna. Vi lär oss tillsammans och du får gärna låna kikare av oss, säger Malin Herin.

Anmälan

Aktiviteterna är kostnadsfria, men för vissa krävs föranmälan. Se hela programmet och mer information på Hornborgasjöns webb.

Anmälan till Skådarskola med ringmärkning, söndag 7 maj: naturum.hornborgasjon@lansstyrelsen.se

Öppettider och program: Naturum Hornborgasjön – Välkommen till Hornborgasjön!


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götaland