MÅNDAG 1 MAJ 2023

Ramslök - skogens "vitlök" på Kinnekulle: historia, blomning och förbud

Ramslök (Allium ursinum) är en ört som växer vilt i stora delar av Europa och Asien. Den har en stark doft och smak av vitlök och har använts som krydda och medicin sedan lång tid tillbaka. I Sverige är ramslöken sällsynt i många delar av landet, men på Kinnekulle i Västergötland bildar den ett blommande hav varje vår.

Historia

Ramslöken har en lång historia som människans följeslagare. Den har hittats i stenåldersboplatser och nämns i gamla skrifter som en läkeväxt. Ramslök var särskilt populär under medeltiden, då den användes mot pest och andra sjukdomar. Den ansågs också vara ett skydd mot onda andar och häxor.



På Kinnekulle har ramslöken varit känd sedan åtminstone 1600-talet. Då beskrevs den av botanikern Olof Rudbeck som en “vitlök med breda blad”. På 1800-talet blev ramslök ett populärt inslag i folkmedicinen och matlagningen på berget. Den plockades och torkades eller syltades för att användas året runt.


Blomning

Ramslöken blommar mellan maj och juni på Kinnekulle. Den trivs bäst i fuktig och näringsrik jord i lövskogar med mycket skugga. Ramslöken bildar stora mattor av gröna blad som täcker marken. Bladen är ovala och spetsiga och sitter ensamma på långa stjälkar. Blommorna är vita och stjärnformade och sitter i runda knippen.



Ramslöken sprider sig främst genom sina frön, som sprids med vinden eller djuren. Den kan också sprida sig genom sina lökar, som sitter djupt nere i marken. Ramslöken är en perenn växt som kommer tillbaka år efter år.



Ramslök är inte bara vacker att se på, utan också nyttig att äta. Hela växten är ätlig och har en god smak av vitlök med inslag av gräslök. Ramslöken kan användas rå eller tillagad i olika rätter, som pesto, soppa, bröd eller smör. Ramslöken är också ett naturligt antibiotikum som kan hjälpa mot förkylningar, blodproppar och matsmältningsbesvär.


Förbud

Ramslök är dock inte fri att plocka för alla. På Kinnekulle finns det 18 naturreservat som skyddar den unika naturen på berget. I dessa områden är det förbjudet att plocka ramslök eller någon annan växt utan tillstånd. Detta gäller bland annat Munkängarna, ett av de mest kända naturreservaten på Kinnekulle.

Munkängarna är en lövskog med gamla och mäktiga träd, som ekar, bokar och lindar och är ett mycket värdefullt naturreservat. Här lever även otaliga arter av svampar, lavar, insekter, örter och fåglar. Under våren blir marken täckt av ett vitt täcke av ramslöksblommor som doftar starkt av lök. Det är en fantastisk syn som lockar många besökare till Munkängarna varje år.



Men ramslöken i Munkängarna får inte plockas av någon. Det är ett lagbrott som kan leda till böter eller fängelse. Anledningen till förbudet är att ramslöken är en viktig del av ekosystemet i skogen. Den bidrar till att hålla jorden fuktig och näringsrik och ger mat och skydd åt många djur och insekter. Om ramslöken plockas bort kan det störa balansen i naturen och skada den biologiska mångfalden.

Dessutom är ramslöken i Munkängarna en del av det kulturarv som finns på Kinnekulle. Den har en lång historia som människans följeslagare och har en religiös och medicinsk betydelse för många. Att respektera ramslöken är ett sätt att visa hänsyn till både naturen och kulturen på berget.



Det finns dock andra platser på Kinnekulle där man kan plocka ramslök lagligt. Ett tips är att följa Kinnekulleleden, en vandringsled som går runt hela berget. Längs leden finns det flera områden där ramslöken växer utanför naturreservaten.

Om man vill plocka ramslök på Kinnekulle ska man dock vara försiktig och ansvarsfull. Man ska bara plocka så mycket som man själv behöver och lämna kvar tillräckligt för att växten ska kunna överleva och sprida sig. Man ska också se till att inte förväxla ramslöken med liljekonvaljen, som är giftig och växer i samma miljö. Ett sätt att skilja dem åt är att lukta på bladen. Ramslöken har en tydlig vitlöksdoft medan liljekonvaljen är doftlös.


Ramslökssoppa kan avnjutas på flera av Kinnekulles olika matställen

Ramslöken är en fantastisk växt som ger glädje och nytta till många. På Kinnekulle kan man uppleva den i sin fulla prakt under våren. Men man ska också respektera den och följa de regler som finns för att skydda den. På så sätt kan vi alla njuta av ramslöken i Munkängarna på Kinnekulle i många år framöver.