MÅNDAG 1 MAJ 2023

Idag öppnade Falkängen för säsongen

Falkängen, en naturskön, historisk gammal bruksmiljö i Hällekis, idag den 1:a maj öppnade man för säsongen. Från den 1:a maj till 31 augusti kan du besöka kaffestugan, hantverksbyn, museer m.m. alla dagar i veckan mellan kl. 10-18.

Utmed den anrika Falkängsvägen finns nio charmiga små butiker i de åtta husen som är fyllda med konst och genuint svenskt hantverk, husen byggdes kring förra sekelskiftet som bostäder för de anställda vid Hällekis cementfabrik. Här samsas ca 80 hantverkare och konsthantverkare från hela landet under sommarsäsongen, många dagar sker det demonstrationer av olika hantverk i butikerna .

Man kan även avnjuta en fika hos Christians café och trädgård som erbjuder hembakat fikabröd. Christian är nu tillbaka på Falkängen där han för nästan 20 år sedan var hantverkare, nu är det ett annat hantverk som gäller, bakning. Sitt inne i det mysiga cafét eller under en parasoll vid ett bord i den stora uteserveringen som ligger bakom cafét och i anslutning till scenen.

Här finns även vandrarhem drivs av Kinnekulle Vandrarhem & Konferens AB samt Marias Logi AB som består av fritidsstugor och två större lägenheter, fest- och konferenslokaler, vagns- och bruksmuséum, och en fossil- och mineralutställning där bl.a. Kinnekulles och Västgötabergens geologi beskrivs. Du kan också boka ett gourmétpaket på Forshems Gästgivaregård som ligger bara några kilometer bort.

Falkängens hantverksby är väl värt ett besök om du vill uppleva det bästa av svensk hantverkstradition i en vacker och avkopplande miljö. Falkängen är även en bra utgångspunkt för den som vill uppleva allt vad Kinnekullebygden har att erbjuda, vandringar som t.ex. Kinnekulleleden på 48 km eller den betydligt kortare Sjöråsleden på 4 km och allt där emellan, cykelleder, naturupplevelser, historia och mycket mera.

Du kan även ta Kinnekulletåget till Hällekis, stationen ligger bara ett stenkast från Falkängen och vid stationen brukar det finnas tillgång till hyrbilar under sommaren och cyklar finns att hyra i samhället, och här kan du även ansluta till Sveriges sjätte nationella cykelled, Vänerleden, som invigdes förra sommaren. I småbåtshamnen, som även den ligger nära Falkängen, finns gästplatser för den som kommer sjövägen, och här finns även en ställplatser för husbilar.