SÖNDAG 30 APRIL 2023

Grattis kungen - fyller 77 år idag och firar 50 år som Sveriges statschef

Den 30 april är inte bara Valborgsmässoafton, utan också kung Carl XVI Gustafs födelsedag. I år firar han 77 år och ett halvt sekel på tronen. Det blir ett storslaget firande på det Kungliga slottet, där kungen får ta emot gratulationer från familjen, högvakten och allmänheten.

Kungen föddes den 30 april 1946 som son till arvprins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla. Han blev tronföljare vid fyra års ålder, när hans far omkom i en flygolycka. Han blev kung den 15 september 1973, efter att hans farfar Gustaf VI Adolf hade avlidit. Sedan dess har han varit Sveriges statschef och symbol för nationen.

Under sina 50 år på tronen har kungen engagerat sig i många frågor som rör miljö, fred, idrott och kultur. Han har också rest flitigt i både Sverige och utlandet för att representera landet och stärka de internationella relationerna.

Kungens födelsedag firas traditionsenligt på slottet i Stockholm. I år invigs också en ny balkong på slottets västra fasad, den var planerad redan på 1700-talet men aldrig blev aldrig färdigställd, förrän nu. Det är där som kungafamiljen kommer att visa sig för folket idag, och balkongen används för första gången.. Det blir också salut om 21 skott från Skeppsholmen och musikprogram från marinens och arméns musikkårer.

Vi önskar kungen ett stort grattis på födelsedagen och tackar honom för ett bra jobb under 50 år!