TORSDAG 27 APRIL 2023

Ingen blåsmusik i Hällekis på Valborg och 1:a maj

I generationer har Hällekisborna varit vana vid att vakna upp på morgonen den 1:a maj till musik från Hällekis Musikkår som tågade genom samhället i ur och skur, endast vid ett fåtal tillfällen ställdes marschen in. Men sen kom pandemin och 2019 var det senaste året för musikkårens marsch genom Hällekis, förra året hölls dock en vårkonsert utanför Hällesäter.

Ofta var det många i samhället tågade med kåren runt i Hällekis i takt till marschmusiken och längs med marschvägen samlades folk, ung som gammal, för att se musikkåren tåga förbi och lyssna till musiken. En tradition som är djupt rotad i de flesta infödda Hällekisbor och säkert även hos en del andra. Att hälsa våren välkommen utan Hällekis Musikkår den 1:a maj känns på något sätt inte helt rätt, det är en tradition som många värdesätter och nu saknar.

Under åtskilliga år har man även firat Valborgsmässoafton i Hällekis på traditionellt vis, Hällekis Musikkår håller konsert och så blir det ett vårtal av någon person, som för det mesta hade någon anknytning till bygden, och så förstås en Valborgseld om vädret tillät. På 2000-talet har man firat på Falkängen, dessförinnan på skolgården vid Hällekis skola. Ofta en mycket välbesökt tillställning och uppskattad av många, ett sätt att hälsa våren välkommen till bygden.

Men enligt ett inlägg på Hällekis Musikkårs Facebook så verkar det bli en tyst Valborg och 1:a maj detta år i Hällekis. Då Lena Öberg nu slutat som kårens dirigent så behöver man nu bekanta sig med en ny dirigent och träningen kom igång lite sent, nu satsar man istället på spelningar under nationaldagen och en sommarkonsert.

Men förhoppningsvis kommer dessa traditioner som är så starkt förknippade med våren i Hällekis att återuppstå någon gång, och vem vet, kanske det sker redan nästa år. Men om så inte blir fallet kanske man får ta sig en funderare på hur man på annat sätt kan fira vårens ankomst i Hällekis.

Men för den som ändå vill hälsa våren välkommen i bygden kan bege sig till Österäng där Österängs Bygdegårdsförening anordnar ett firande på Valborgsmässoafton klockan 20:00 vid Jättafjät, med körsång och vårtal och troligen även med vårbrasa om vädret är vänligt inställt.

Sen bjuds det ju även på en inspelad Valborgskonsert från Stenbrottet på Kinnekulle som kommer att sändas i TV1 söndagen den 30 april kl. 18:15- 19:00 samt i SVT Play. Och vem vet, kanske är detta början på något nytt, en ny tradition, en stort Valborgsfirande för hela Kinnekulle, just här i Stenbrottet, framtiden får utvisa om detta är rätt väg att gå.