MÅNDAG 24 APRIL 2023

Öppet till blåsipporna vid Ore backar

I år kan du för första gången uppleva våren vid Ore backar i Hornborgasjöns naturreservat. Platsen har tidigare legat innanför fågelskyddsområdet men är nu öppen för besökare.

Vid Ore backar på västra sidan av Hornborgasjön har nu blåsipporna börjat titta upp. Det är första våren som besökare är välkomna att vandra längs den vackra rullstensåsen som leder hela vägen ut till fågeltornet Ore nabb. När fågelskyddsgränserna i naturreservatet ändrades tidigare år var en del av förändringen just att Ore backar öppnades upp.

Det gläder Sofie Stålhand, platschef vid Hornborgasjön.

- Ore backar är en av Hornborgasjöns riktiga pärlor! Med sina böljande åsar, ekar och blåsippor är det en helt magisk plats på våren. Så packa en picknickkorg, för den här platsen är värd en utflykt, säger hon.

Undvik kvällsvandringar

Även om vandringsleden inte ligger inom fågelskyddet så uppmanar Länsstyrelsen besökarna att undvika att under våren vandra här på kvällar, nätter och tidiga morgnar. Eftersom många fåglar sover i sjön så finns viss risk att vandrare kan störa och skrämma dem när de vilar. Även om det nu är tillåtet att vandra här så är det viktigt att tänka på att det alltid förbjudet att störa fåglarna i naturreservatet.

- Från skymningen och framåt kan vi tänka oss att fåglarna i sjön hänger fram skylten ”Stör ej” vid Ore backar. Var snäll och låt dem sova i fred, säger Sofie Stålhand.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Länsstyrelsen i Västra Götaland