MÅNDAG 24 APRIL 2023


Foto/källa: Götene idrottshistoriska sällskap

Götenes simstjärna har alltid älskat vatten

1,5 mil om dagen sex dagar i veckan!
Det var träningsdosen som ledde fram till OS 1984 för en av Götenes största idrottsprofiler, simmerskan Sofia Kraft.
-Jag har alltid älskat vatten, säger hon.

Simklubben Götenes största stjärna genom tiderna gästade våravslutningen för Götene idrottshistoriska sällskap, vars ordförande Fredrik Larsson menade det vara högst lämpligt att Sofia svarar för premiärdoppet när den nya simhall som ska byggas i Götene står färdig.

-Det gör jag väldigt gärna, sa hon, och inbjöd till att hålla en crawlkurs för alla som besöker invigningen.
Just att hålla kurser i crawl är en kontakt hon har med simningen nu efter sin aktiva tid, vilken fick avslutas på grund av skadeproblem (en axel) när hon var 22 år.

-På den tiden var man redan då gammal som simmare. Det där har ju ändrats, säger Sofia och nämner som exempel Therese Alshammar som var en bit över 30 när hon 2011 tog VM-guld på 50 meter frisim.
Sofias bästa distans var 400 meter medley där hon vid OS i Los Angeles kom på tionde plats (tvåa i B-finalen). På 200 meter ryggsim blev det en femtonde plats. Men det kunde blivit bättre!

-Jag är så morgontrött och alla kval var på morgonen, minns Sofia från OS-tävlandet.
En distans som 400 meter medley är inte så i ropet idag.

-Det har gått emot kortare distanser, det ska vara mer tv-mässigt. Om man tittar på Sarah Sjöström idag så är hennes träning att jämföra med den för en sprinter, säger Sofia Kraft.


Foto/källa: Götene idrottshistoriska sällskap

Tömda bassänger

Götenes mästersimmerska kan förutom en massa ungdomstitlar räkna in 16 SM-guld på seniorsidan från karriären. Hon deltog på fyra EM, men det är klart att OS var den stora grejen, och också ett stort mål att nå.

-För att bli uttagen skulle man göra en tid i klass med de åtta bästa i världen, minns hon. Beskedet om deltagandet i OS som gavs på en tävling i Sverige kom bara några veckor innan avresan till USA.

Sofia hade Dick Malmström som tränare i Simklubben Götene. När han slutade för ett annat jobb blev Sofia sin tränare.

-Ja, jag har i stort tränat mig själv fram till OS, säger Sofia, som bor i Stockholm men som ofta besöker sin hembygd. Som när hon några dagar före arrangemanget hos idrottshistoriska sällskapet besökte den för närvarande stängda simhallen i Götene, när sällskapet också ville spela in en film med henne. Bassängerna är tömda på vatten och hon kunde blicka mot sin favoritbana, bana 4, närmast fönstren.
-Visst var det tråkigt att se den tomma simhallen, men vi får hoppas att den nya blir fin och ändamålsenlig. Simning är den enda livräddande sporten, betonar Sofia.

Fick smak på det

Sofias mamma sa till henne att hon var tvungen att börja skolan innan hon fick börja träna simning i simklubben.

-Jag glömmer aldrig första gången jag kom in i simhallen. Jag var jättenervös, minns Sofia som är född 1965 och som började i simklubben när simhallen i Götene var alldeles nybyggd.

Den unga simmerskan fick utan tvekan smak på det.
-Ja, jag har alltid älskat vatten så det var inga problem. Jag trivdes i vattnet och tyckte om att tävla.
Hur gick det då, något senare, att kombinera skola och elitsatsning?

-Det var att ha ett väldigt strukturerat liv, att man såg till att ha läxorna gjorda. Jag tror att när man har en väldig struktur i tillvaron som ung så hjälpte det att hinna med det jag behövde hinna med, säger Sofia och fortsätter:
-Det var aldrig jobbigt på något sätt. Detta var ju något jag själv ville och då fungerade det.

Brinner för simningen

Simningen har funnits som en röd tråd genom livet och hon har bland annat varit huvudtränare i simklubben på Lidingö.

-Jag älskar fortfarande simningen och brinner för den. Att lära barn att simma har också varit en viktig bit genom åren, säger Sofia.

-Det har varit jättegivande och glädjande att hålla på med simning på ett annat sätt än bara tävling.
Inre driv parat med talang förde Sofia Kraft till landslaget och till OS. Den tuffa träningstillvaron med simning före och efter skola var ett liv hon inte ledsnade på.

-Jag tror inte riktigt man tänkte på vad man höll på med, säger Sofia med ett skratt. Man var så inkörd på att man ville göra det. Man brann för det man gjorde och man ville bli bättre. Det inre drivet har varit det största för att klara av det.

Sofias svenska rekord på 400 meter medley stod sig i närmare 20 år.

Götene idrottshistoriska sällskap
/Fredrik Larsson