MÅNDAG 24 APRIL 2023

Lena Öberg avtackades som dirigent

Förra veckan överraskade medlemmarna i Hällekis musikkår sin avgående dirigent med en rolig visning av hennes musikala livsresa i ton och bild på bioduken, samt en god middag på Kinnekullegården, med present, tal och lek.

De flesta Kinnekullebor känner Lena som musiker och musikpedagog med många järn i elden. Hon musicerar solo på piano och flöjt, men spelar även i många olika ensembler. Hon blev vald av Lions som Årets eldsjäl 2019, som uppskattad musikpedagog och dirigent i Hällekis musikkår (och även paradorkestern) med sin fantastiska positiva energi och musikaliska talang som får många barn att vilja spela musik. Hennes hjärta brinner för unga musiker, så när politiker tänkte spara på musikskolan blev det såväl fackeltåg som uttalanden i radio om att införa musik i grundskolan. För alla vill inte spela fotboll och musik tröstar, stärker och för människor samman. Musikinstrument får inte bli ett minne blott och vad vore en bra film utan en orkester?Lena har varit medlem i Hällekis Musikkår sedan många år tillbaka. Hon har varit dirigent i två omgångar och även agerat som tamburmajor. Lena har haft stor inverkan på kårens framgång och utveckling genom åren och medlemmarna är otroligt tacksamma för detta. Hennes känsla och engagemang för musik har inspirerat kåren till flera storverk och uppskattade framträdanden. Bildspelen visade de många marscherna på första maj, påskparaden och många andra tillfällen, där Lena inte bara övade med kåren att gå i parad, men även att gå igenom och snurra runt. Det är en stor glädje att se hennes minspel under konserterna som inspirerar musikkåren att ta fram sitt allra bästa.Hällekis Musikkår startades 1919 och består av amatörmusiker i blandade åldrar och från ett flertal orter i Skaraborg. Det har inte alltid varit lätt att hålla fanan hög. Som t ex när replokalen Folkets Hus i Hällekis brann ner i 2014, och därmed hela musikkårens långa historia, uniformer, handskrivna noter, instrument, fanor, mm.

Men kåren reste sig igen och med Lena vid rodret anordnades en enastående 100-års konsert i en fullsatt Folkets park, Götene. Snart därefter följde pandemin, och varje gång kåren försökte starta upp kom nya direktiv och övningarna fick pausa igen.Nu är det dags att blåsa liv i instrumenten! En spännande nyhet är att det planeras en sommarkonsert med en ny dirigent, så håll utkik efter kårens hemsida och dess sociala medier. Pandemin har också lett till att det saknas några stämmor. Så spelar du ett musikinstrument, hör gärna av dig till kåren, så kanske du hinner vara med och öva i den nyrenoverade aulan vid Liljestens skola i Götene inför kommande konserter.

Till sist vill kåren återigen tacka Lena för allt hon är och gör, och önska ett varmt lycka till med framtida upptåg!

/Anita Blom