SÖNDAG 23 APRIL 2023


För traktorn i tiden! En John Deere 4230-traktor som tidigare tillhört Kung Carl XVI Gustaf i 25 år auktioneras just nu på Klaravik - Foto/källa: Klaravik

Kronjuvel på Klaravik – Kungens gamla traktor på auktion

En minst sagt kunglig traktor auktioneras just nu på Klaravik. En John Deere 4230-traktor som tillhört Kung Carl XVI Gustaf i 25 år letar nu nästa ägare.

Enligt officiella uppgifter från Transportstyrelsen var Kungen traktorns allra första ägare. Mellan 1976 och 2001 var den i Carl XVI Gustaf:s ägo. Samma år som han gifte sig med Drottning Silvia fann därmed Sveriges regent också sin ögonsten på annat håll; traktorn var då det begav sig en riktig trofé som John Deeres nya toppmodell.

Ett dussin traktorer av modellen har auktionerats på Klaravik tidigare. Just det här exemplaret kommer, förutom ägarhistoriken, också med andra glimrande egenskaper. Traktorn är tillverkad i USA, det gör också att den har den typiska amerikanska rundhytten – en populär detalj bland många veterantraktorentusiaster.

Finns just nu i Varberg

Kungens tidigare traktor har totalt haft tre ägare, Hovet/Kungen inkluderad. Sedan 2008 finns traktorn i Varberg och de senaste åren har den rullat sparsamt, ungefär tio timmar/år. Hur traktorn har använts av Kungen mer i detalj är inte känt. Klaravik har sökt Hovet som dock har avböjt att kommentera.

Auktionen avslutas torsdag den 27 april klockan 9.56 på klaravik.se.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Klaravik