TORSDAG 20 APRIL 2023


Bild av Pexels från Pixabay

Byggstart för nya MTB-leder på Billingen Skövde

Nu är det äntligen dags att sätta spade och skopa i marken för att skapa roligare och mer tillgängliga MTB-spår på Billingen Skövde. Med start måndagen den 24 april och med fortsättning under 2023 och 2024 kommer det att skapas flera nya attraktioner i cykelväg på Billingen Skövde.

Totalt är det sex olika satsningar inom cykel som nu görs på Billingen Skövde. I direkt anslutning till stadion byggs Billingen MTB-arena som inbjuder både till teknikträning och lek. Nästa steg blir Sjörundan, en 3 km lång led runt Hållsdammen som blir perfekt för familj, nybörjare och cyklister som föredrar lite slätare underlag. Mer utmanande blir de utförsåkningsleder som kommer att byggas söder om stora parkeringen och som blir i blå, röd och svart kategori med gemensam transportled uppför.

Två satsningar görs även på XC-cykling. Befintliga cykelspår gås igenom och uppdateras för att göra dem mer tillgängliga och underhållande samtidigt som dess själ som andas klassisk svensk XC-cykling behålls. Därtill kommer ett permanent tävlingsspår för mtb att märkas upp och göras iordning med ett antal byggda hinder tillsammans med Skövde Cykelklubb.

Slutligen byggs det 30 km långa cykelvasaspåret. Det anläggs på skogsvägar, skogsstigar och grusvägar och märks upp för att skapa en rejäl runda för den som gillar slätare underlag och längre turer. Turen tar cyklisterna runt Blängsmosse och över halva berget Billingen. Snällt underlag överlag men en tuffare stigning gör spåret varierat och lagom vasaloppstufft.

- Tillsammans med våra aktörer i området som erbjuder cykeluthyrning, försäljning, kurser osv blir vi nu tillgängliga som cykeldestination för många fler. Kopplar vi även på restauranger, mekrum, cykeltvättar, omklädningsrum och boendeanläggningar utgör vi verkligen ett cykelvänligt resmål för väldigt många olika cyklister, säger Jessica Bergstrand, destinationsutvecklare på Next Skövde.

Nu är konkreta planer gjorda och önskade rutter är inlämnade för natur- och kulturvärdesinventering som ska göras innan själva byggandet påbörjas. När inventeringen är utförd görs eventuella justeringar och sedan startar projektet fysiskt. Första delen att byggas blir Billingen MTB Arena och Sjörundan och sedan jobbar sig byggarlagen utåt på stigarna.

Cykelsatsningen blir sista pusselbiten i Billingeprojektet och Peab är huvudansvarig. För själva skapandet av spår och cykelområden ansvarar erfarna experter från svenska spårbyggarna Ride & Develop och Abloc.

- Vi ser fram mot att vara med och skapa denna fantastiska anläggning som kommer ge förutsättningar för cyklister i alla åldrar och nivåer att utvecklas och ha roligt i. På Billingen Skövde kommer det finns något för alla olika cyklister, nivåer och åldrar inramat av en härlig natur och med ett stort utbud av mat, boende och övriga aktiviteter för att erbjuda en riktigt fin helhet, säger Philip Fagerberg, VD Ride & Develop och Mattias Carlsson, VD Abloc som är de två företag som kommer ansvara för skapande av spår och cykelområden.

Billingen som område har en lång historia av MTB-cykling. Redan 1993 genomfördes riksmästerskapet i crosscountry och downhill på Billingen och sedan dess har man även kört nordiska mästerskap i samma discipliner. Skövde Cykelklubb har arrangerat sitt populära långlopp Billingeracet under mer än 10 års tid och även flertalet kortare MTB-lopp. Tävlingscyklister och mer avancerade entusiaster har genom åren funnit stigar och uppförs/nedförsbackar roliga och utmanande, men det har hittills saknats spår för nybörjare, motionärer och mindre cyklister som efterfrågat mer tillgängliga och mindre krävande banor. Nu skapas mer utrymme och en arena för alla. Samtidigt som detta görs separerar vi fler spår från fotgängare genom ny dragning av cykelspåren och byggande av broar vid kritiska passager.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Next Skövde