ONSDAG 19 APRIL 2023


Bild av Hans från Pixabay

Meteorregnet Lyriderna når sin höjdpunkt i helgen

Om du vill se "stjärnfall" i april har du chansen nu i helgen. Då når meteorregnet Lyriderna sin höjdpunkt och du kan se upp till 18 meteorer i timmen om himlen är klar.

Lyriderna är små bitar av kometen Thatcher, som upptäcktes av amatörastronomen A.E. Thatcher. Meteorregnet uppstår när jorden korsar kometens bana och kolliderar med en svans av kometstoft. Därför inträffar det ungefär samma tid varje år och verkar komma från en specifik punkt på himlen1.

Lyriderna är ett av de äldsta kända meteorregnen och är berömda för att producera ljusstarka meteorer - “eldklot” - som kan vara lika ljusa som planeten Venus. Meteorregnet är aktivt mellan den 14 och 29 april, men når sin topp natten mellan den 22 och 23 april.

Meteorregnet anses komma från en punkt strax öster om stjärnan Vega som är den ljusaste stjärnan i stjärnbilden Lyran, den hittar du i riktning nordost på himlen.

För att se Lyriderna behöver du inte någon speciell utrustning eller mycket kunskap. Det enda du behöver är en klar himmel, mycket tålamod och ett mörkt ställe att titta från. Lägg dig på marken och titta upp mot himlen.