TISDAG 18 APRIL 2023


H M Drottningen är alltid först ut med att köpa majblommor - Foto/källa: Majblommans Riksförbund

Drottningen köpte årets första majblommor

Tisdag 18 april startar Majblommans klassiska insamling, då barn säljer majblommor över hela landet. Först ut att köpa majblommor är alltid Drottning Silvia. Pengarna går till organisationens arbete mot barnfattigdomen i Sverige; ett ändamål som är viktigare än på mycket länge.

Majblommans generalsekreterare Åse Henell:

- Majblomman ser en oroande tendens när det gäller ekonomiskt stöd till barn. När vi jämför fjärde kvartalet 2022 med året innan så ser vi en markant ökning av barn som söker stöd hos oss i de tre storstäderna. Det ärväldigt oroande, och det är så klart ett incitament för att genomföra en riktigt bra insamling med alla barn som säljer majblommor.

Först ut att köpa majblommor är alltid H M Drottning Silvia, Majblommans högsta beskyddare. I år fick Drottningen besök av 12-årigarna Lana Khalife och Ahmed Al-Fatli från Blå huset i Tensta, en verksamhet med stort engagemang i att sälja majblommor.

- Det var spännande och kul att träffa Drottningen – hon var väldigt snäll och köpte många majblommor, säger Lana.

Majblommans insamling görs för att stötta barn i familjer i ekonomisk utsatthet. Åse Henell konstaterar att den ekonomiska situationen 2023 är svår för många i Majblommans målgrupp.

- Elkrisen och inflationen tar väldigt hårt på barnfamiljer och ansökningarna handlar mer om basala behov. Så i år gör den som köper majblommor skillnad på ett sätt som vi inte sett på mycket länge. Pengarna går till barn i närområdet som behöver kläder, skor eller kanske en aktivitet.

Som köpare kan man handla sina majblommor på klassiskt vis; barn i skolåldern med gröna väskor säljer majblommor till familjen och människor på stan. Varje barn har en egen QR-kod för betalning via Swish.Många barn har också personliga blombutiker på internet. Handlar man där så skickas majblommorna hem med posten.

Majblommeförsäljningen startar 18 april kl 12.00 och pågår till och med 3 maj.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Majblommans Riksförbund