TISDAG 18 APRIL 2023


Foto/källa: WWF

Sälgen slår ut – insekternas första frukost

Nu slår sälgen ut runt om i landet vilket är starten för pollensäsongen. Det kommer bli årets första frukost för många insekter innan andra växter tar vid. Pollensäsongen är inte bara en tid som kan vara ansträngande för allergiker, utan det är i första hand en tid av liv. För att främja och hjälpa våra pollinatörer uppmanar WWF att bidra med en del av sin trädgård, balkong eller rabatt för att göra Sverige lite vildare.

– Sälgen är humlorna och de vilda binas bäst vän nu på våren. Utan sälgen har många insekter svårt att överleva på våren, säger Tom Arnbom, artexpert på Världsnaturfonden WWF.

De pollinerande insekterna får allt mindre livsutrymme i sina naturliga miljöer, vilket lett till ett stort hot mot den biologiska mångfalden. Av Sveriges 4 400 arter av pollinerande insekter riskerar 500 att dö ut. Det kan även i det större perspektivet slå mot hela samhället.

– Utan pollinerande insekter skulle produktionen av mat minska drastiskt. Insekterna gör detta gratis, något som är värt många miljarder bara i Sverige, säger Tom Arnbom.

Alternativet till en naturlig pollinering av våra grödor vore en storskalig industriell sådan. Det skulle inte bara vara väldigt kostsamt, utan förlusten av biologisk mångfald skulle då riskera att slå ännu hårdare också mot den vilda naturen.

– I Kalifornien och i Kina har de pollinerade insekterna minskat dramatiskt och därför behöver människor hjälpa växter att föröka sig, exempelvis köra runt med långtradare med tambin eller att människor pollinerar för hand, fortsätter Tom Arnbom.

För att värna om den naturliga pollineringen uppmuntrar WWF att ge tillbaka till naturen genom att skapa vilda kvadratmetrar i våra trädgårdar, balkonger och gemensamma grönytor. Några exempel på vad man kan göra är att plantera pollinatörsvänliga växter, låta gräsmattan växa vilt eller låta högen med ris ligga kvar.

I Sverige finns 2,6 miljoner trädgårdar med en sammanlagd trädgårdsyta motsvarande Gotlands storlek, enligt SLU. Och förutom dessa finns det också hundratusentals balkonger som skulle kunna användas för att hjälpa våra pollinatörer.

Sedan WWF startade sin kampanj ”Gör Sverige vildare” i slutet av mars har över 1,3 miljoner kvadratmeter registrerats för att skapa livsutrymme åt våra viktiga pollinerande superhjältar. WWF hoppas på ännu fler kvadratmetrar som ger tillbaka lite vilt utrymme till naturen.

Fakta: Så kan du hjälpa till

Bidra med en del av din trädgård eller balkong och fyll i just din vilda kvadratmeter här.

Gå med i WWFs Facebookgrupp ”Vi gör Sverige vildare” och diskutera, inspireras och dela erfarenheter hur vi hjälper våra pollinatörer och andra arter. Gå med här.

Bygg insektshotell. I Sverige finns knappt 300 olika arter bin och humlor och 46 av dessa är utrotningshotade på grund av brist på föda och bra boplatser.

Plantera pollen- och nektarrika växter som pärlhyacint, krokus, lungört, prästkrage, röd rudbeckia, kantnepeta eller en kryddväxt så blir pollinatörerna glada. Olika arter förlänger odlingssäsongen.

Lämna din gräsmatta/innergård oklippt i sommar så att växterna kan blomstra. Du kan fylla på med svenska ängsfrön.

Kompostera mera. Det kan bli en bra boplats för pollinatörer. Hjälp naturens pollinerande superhjältar genom att bli månadsgivare som Naturfadder här. Just nu får du en välkomstgåva - en fröpåse för pollinatörerna.

Plantera pollen och nektarrika växter som pärlhyacint, krokus, lungkort och prästkrage. Då har du samtidigt gjort ett av våra Agera-uppdrag, anmäl det på vår Ageraplattform här ! Där kan du diskutera med likasinnade, utföra uppdrag för planeten och få hjälp.

Se vår film här med uppmaningen till svenska folket att skapa vilda kvadratmetrar i trädgården, på balkongen med mera.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: WWF