SÖNDAG 16 APRIL 2023


Foto/källa: Förvaltningen för kulturutveckling - Västra Götalandsregionen

Stort körprojekt uppmärksammar varvsstaden Göteborg

Den 5 juni uruppförs en körversion av Stings musikal  The Last Ship under Göteborgs Jubileumsfestival. Berättelsen om vad som händer med en stad när en hel varvsindustri läggs ner framförs av 400 körsångare från Västra Götaland tillsammans med musikalartister, musiker och berättare. Några av körsångarna har nära koppling till Göteborgs varvshistoria – de har själva arbetat på varven.

Den brittiske artisten Sting föddes 1951 i varvsstaden Wallsend, i nordöstra England. Musikalen The Last Ship handlar om hans upplevelser från barndomen, relationen till pappan som arbetade inom varvsindustrin, och vad som händer med en stad och dess identitet när en hel industri läggs ner – precis som i Göteborg.

– Varvshistorien är en viktig del av Göteborgs själ, men också för en rad andra platser längs Bohuskusten och Göta Älv, till exempel Lödöse, Uddevalla och Lilla Edet. Vi vill uppmärksamma historien, med blicken mot framtiden, säger Marit Zetterström på Körcentrum Väst, som tillsammans med Marie Jansons leder projektet.

I The Last Ship medverkar förutom de 400 körsångarna också några av Sveriges bästa folkmusiker samt musikalartisterna Åsa Fång, Philip Jalmelid och Jacob Andréas, under ledning av Karl-Johan Ankarblom. Sånger ur musikalen framförs för första gången i Sverige, och även publiken får vara med och sjunga. Stina Wollter håller ihop konserten med berättelser från Göteborgs varvshistoria, hämtade ur böckerna Varvsslammer av Aino Trosell och Arven efter varven av Maria Bard och Lena Öritsland.

Med hjälp av modern teknik kommer publiken under Göteborgs Jubileumsfestival också kunna uppleva varvshistorien virtuellt genom GBG Tidevarv i VR och flerfaldigt belönade VR-filmen GBG Minnesvarv av Jonas Myrstrand/Studio Jox.

– Via en VR-plattform kan man kliva in i varvsmiljön och bland annat prova att svetsa och köra kran. Vill man veta mer om hur det var på varven finns även Varvshistoriska föreningen på plats och delar med sig av sina erfarenheter, säger Marit Zetterström.

De 400 körsångarna kommer att sjunga både från scenen och från publikplats. Några är före detta varvsarbetare, och många har koppling till varvshistorien genom föräldrar, släktingar eller vänner.

Konserten äger rum måndag 5 juni kl 18.00–19.15 i Frihamnen i Göteborg, är en del av Göteborgs Jubileumsfestival och arrangeras av Göteborg & Co i samverkan med Körcentrum Väst.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Förvaltningen för kulturutveckling - Västra Götalandsregionen