TORSDAG 6 APRIL 2023


Olle Johansson visar hur han såg ut när han spelade i Pelles - Foto: Privat

Olle Johanssons tid som dansbandsmusiker

Olle Johansson är en känd profil i Götene. Han är bland annat eldsjäl i Götene Lions och har i många år varit ansvarig i Luciakommitéen. På Lions senaste möte berättade han om sin tid som dansbandsmusiker.

Olle Johansson växte upp i Mariestad. Efter skolan arbetade han tio år i ett glasmästeri. Musiken kom tidigt in i hans liv. Olle och några kompisar startade jazzklubben Galaxi. För att få ihop pengar till ett piano hyrde de bygdegårdar och spelade i bandet Parsnips, palsternackorna. De märkte att dansmusik var mer uppskattat än jam sessions. Olle var trummis i bandet. Som dansband tog de namnet Top Pop Five och gav ut en första skiva. Året var 1966 och dansbanden hade namn som Magnus och Christers. En av killarna i Olles band hette Pelle och bandets nya namn blev Pelles. Magnus kvintett från Mariestad var redan etablerade som dansband och var en naturlig förebild för Pelles.

Sommaren 1966 gick Pelles in på Svensktoppen med låten Vem kysser dig nu. Det blev visserligen bara en vecka på tionde plats men plötsligt var Pelles kända och fick mycket spelningar. Olle tog nu steget och sa upp sig från glasmästeriet och satsade på att bli heltidsmusiker, en resa som skulle vara i tio år.

1968 slutade basisten i bandet och man fick kontakt med en duktig sångare från Hagfors som arbetade på en bensinstation. På tre månader skulle han lära sig att spela bas. Hans namn var Christer Sjögren, senare berömd sångare i Vikingarna.

Det blev TV-framträdande och långa turnéer både i norra och södra Sverige. Pelles kom tillbaka på Svensktoppen med låten Säg mig Quando.

Pelles hade tidigt en orkestersättning med två blåsare, saxofon och trumpet. I övrigt bestod instrumenteringen av bas, gitarr, trummor, orgel/piano.

Ett kul minne från en spelning i Skåne var när bandet vid ett tillfälle kom till Smedstorps Fokets Park och fick veta att de denna gång skulle få en längre paus eftersom det inbokat pausmusik med nytt gäng från Simrishamn som kallade sig Lasse Stefanz.

Pelles gav ut fyra LP-skivor och ett flertal singlar. Mest kända låt är Tårar små tårar, som många andra band också hade på sina spellistor. Pelles befann sig i skiktet strax under de allra bästa dansbanden.

Efter tio år som heltidsmusiker i Pelles startade Olle Götene Glasmästeri 1976. Christer Sjögren tog då över som trummis för att efter några år lämna Pelles för Vikingarna. Olle säger avslutningsvis att det var fantastiskt att få vara med om åren i Pelles.

/Gert Rahm