FREDAG 14 APRIL 2023


Lions zonordförande Lars Palo - Foto: Privat

Vad en medlem i Lions åstadkom för Ukraina

På Götene Lions månadsmöte i april deltog zonordförande Lars Palo från Mariestad. Han berättade bland annat om ett initiativ från en Lionsmedlem i Skåne som på kort tid resulterade i mer än tolv miljoner kronor och leverans av 1 400 elverk med mera till Ukraina.

Det började med att Titti Schultz i P4 intervjuade en man i Ukraina som sa att efter ständiga ryska bombningar hade man inte el ens för att ladda sina telefoner. Detta hörde en Lionsmedlem i Höllviken och han fick sin klubb att köpa 18 elverk till Ukraina för 117 000 kronor.

Ett upprop gick ut till Lionsklubbar i södra Sverige att börja samla in pengar till elverk. På fem dagar kom det in 260 000 kronor och 40 elverk kunde köpas från Biltema. Ett foto på alla elverk lades ut på Facebook. Distriktsguvernören för Lions på Åland såg bilden och initierade en europeisk Lions-insamling. Lions Höllviken tog samtidigt på sig att samordna inom Sverige.

Sverige samlade in drygt två miljoner och köpte ytterligare 61 elverk. Den europeiska insamlingen gav på en och en halv månad drygt tio miljoner kronor. 1300 elverk beställdes från Turkiet. Leveranserna startade i vecka 8 till Kiev där lokala ukrainska Lionsklubbar har hjälpt till med distribution av elverken till bland annat daghem och skolor.

Lions finns i mer än 200 länder runtom i världen och Lions Clubs International hade sedan tidigare haft många olika insamlingar till Ukraina. Elverksprojektet är ett exempel på hur viktig roll en enskild Lions-medlem kan spela i det stora globala Lions.

/Gert Rahm