TORSDAG 13 APRIL 2023


Tusen elever besöker nu Trandansen vid Hornborgasjön - Foto: Länsstyrelsen i Västra Götaland

Tusen elever besöker skoldagar vid Trandansen

Rekordmånga skolor besöker Trandansen vid Hornborgasjön i vår. Nästan tusen elever får lära sig mer om tranor, fåglar och allemansrätten.

Under två veckors tid kommer 972 elever att besöka Trandansen i södra delen av Hornborgasjön. Här får de prova att titta i kikare, uppleva tranornas dans och lära sig mer om både fågelsång och allemansrätten.

Skoldagarna vid Trandansen är ett samarbete mellan naturum Hornborgasjön, BirdLife Sverige, Falbygdens fågelklubb, Skövde fågelklubb och Visit Hornborgasjön. Totalt 23 volontärer från fågelklubbarna finns på plats och tar emot skolklasserna.

Anette Barr från BirdLife Sverige är ansvarig för skoldagarna vid Trandansen. Hon tror att de betyder mycket för eleverna.
- Vi tror att det kan betyda att ett intresse och en nyfikenhet kan skapas hos barnen för att lära sig mer om naturen. Vi vill att de ska bära med sig härliga minnen av att ha varit på Trandansen. Vi hoppas också på att barn, som kanske inte lika ofta som andra, får chansen att komma ut i naturen och får uppleva kul och minnesvärda saker med oss, säger Anette Barr.

Stort utbud av aktiviteter

Skolbesöken vid Trandansen är bara en del av de många tusen elever som besöker Hornborgasjön varje år. Många besöker också naturum Hornborgasjön varje år. Här får eleverna prova på allt från att håva i vattnet efter smådjur till att spana efter fåglar.

Malin Herin, som är föreståndare för naturum Hornborgasjön, vill bjuda in fler skolor att besöka Hornborgasjön.
- Jag har själv arbetat som lärare och vet att det ger så himla mycket för eleverna och för lärandet att komma ut. Det blir en helhetsupplevelse för alla sinnen som går att knyta till många ämnen, säger hon.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Länsstyrelsen i Västra Götaland