FREDAG 7 APRIL 2023

Påskens traditioner i Sverige - en blandning av kristet och folkkärt

Påsk är kyrkans största helg, då firar man att Jesus uppstod och besegrade döden. Men påsken har också många andra traditioner som inte har med kristendomen att göra. I Sverige firar vi påsk med mat, godis, pynt och påskkärringar. Hur kommer det sig?

I Norden fanns det en förkristen tradition att fira vårblot, en fest för att tacka gudarna för att våren kommit och be om goda skördar. Det är möjligt att vissa element från vårblotet har smält samman med det kristna påskfirandet.

En annan källa är den germanska gudinnan Eostre, som var kopplad till våren, fruktbarheten och gryningen. Hon har ibland förknippats med ägg och kaniner som symboler för liv och förnyelse, men dessa traditioner har troligen senare ursprung.

I Sverige har vi också en unik tradition med påskkärringar. Det bygger på en gammal folktro om att häxor flög till Blåkulla för att träffa djävulen under påsken. För att skydda sig mot häxorna tände man eldar och sköt salut. På skärtorsdagen klädde sig barn ut som häxor och gick runt och knackade dörr för att få godis eller pengar.

Idag firar vi påsk med både religiösa och sekulära inslag. Vi går i kyrkan, äter lamm, sill och ägg, pyntar med fjädrar och ris, letar efter påskägg fyllda med godis, målar ägg och klär ut oss till påskkärringar. Påsken är en högtid som förenar tradition och förnyelse, glädje och hopp.