ONSDAG 29 MARS 2023

Lokal naturvårdssatsning ska återskapa biologisk mångfald på Kinnekulle

Kraftledningsgator kan vara viktiga livsmiljöer för många arter som trivs i öppna och ljusa marker. Men hur kan man sköta dessa gator på ett sätt som gynnar den biologiska mångfalden? Det är frågan som ett nytt projekt på Kinnekulle vill besvara.

Projektet är ett samarbete mellan Götene kommun, Kinnekulle Energi, Högskolan i Skövde och Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle. Det finansieras av Lokala Naturvårdssatsningen (LONA), ett statligt stöd till kommuner för att genomföra naturvårdsprojekt.

Syftet med projektet är att kartlägga biotoperna i Kinnekulle Energis kraftledningsgator i relation till den gröna infrastrukturen av omgivande landskapets biotoper. Utifrån detta ska man analysera hur anpassad markskötseln inom ledningsgatorna kan förstärka förutsättningarna för biologisk mångfald inom hela landskapet.

Kartläggningen kommer utgöra underlag för framtagning av Kinnekulle Energis skötselplaner för ledningsgator i syfte att skapa bästa förutsättningar för biologisk mångfald i identifierade områden. Projektet syftar även till att kompetensutbilda de anställda på Kinnekulle Energi inom naturvårdande åtgärder.

Forskning visar att kraftledningsgator är rika på fjärilar och att ledningsgator har positiv påverkan på fjärilsfaunan i omgivande landskap. Vägrenar och hagmarker i närheten av kraftledningsgator är mer populära bland fjärilar än hagmarker och vägrenar belägna längre bort från en kraftledningsgata. Därför har skötseln av ledningsgator betydelse för att bevara hotade fjärilar.

Projektet på Kinnekulle är ett exempel på hur lokala aktörer kan samverka för att ta vara på de möjligheter som kraftledningsgator erbjuder för att återskapa och stärka biologisk mångfald i landskapet.