LÖRDAG 25 MARS 2023

I natt går vi över till sommartid

Vädermässigt känns det väl fortfarande som är långt kvar till sommaren, men tidsmässigt är det nu dags att ställa om klockan till sommartid i natt.

Natten mellan lördagen den 25 och söndagen den 26 mars klockan 02:00 ställer vi fram klockan till 03:00. Med andra ord får man en timmes mindre sömn den natten.

I Sverige har sommartid använts sedan 1980, med undantag för ett försök 1916 som mötte starka protester från lantbruket. Sedan 1996 har Sverige samma period för sommartid som övriga EU-länder.

EU vill slopa tidsomställningen – men när?

Två gånger om året ställer vi om våra klockor från vintertid till sommartid och tillbaka igen. Men det kan snart bli ett minne blott. EU har nämligen föreslagit att avskaffa tidsomställningen i hela unionen.

Men när kommer det att ske? Och vilken tid ska vi ha då? Det är frågor som ännu inte har fått några tydliga svar.

EU-kommissionens förslag kom 2018 efter en webbenkät där majoriteten av de svarande var positiva till att slopa tidsomställningen. Men för att tidsomställningen ska kunna tas bort krävs ett beslut i ministerrådet men där har man ännu inte tagit ställning till förslaget, så inga beslut än på EU-nivå. Inte heller har den svenska regeringen ännu tagit ställning till om tidsomställningen ska avskaffas.

Så länge inget annat besked kommer gäller alltså den gamla ordningen: vi ställer fram klockan sista söndagen i mars och tillbaka den sista söndagen i oktober.

Om tidsomställningen avskaffas genom beslut i EU är det upp till varje enskilt medlemsland att besluta om vilken normaltid landet ska ha – sommartid eller vintertid.

Effekterna av sommartiden varierar beroende på geografiskt läge, årstid och individuella vanor. Vissa menar att sommartiden sparar energi, ökar trafiksäkerheten, gynnar turismen och friluftslivet och ger bättre hälsa och humör. Andra menar att sommartiden stör den biologiska klockan, ökar stressen, minskar sömnkvaliteten och har negativa effekter på jordbruket och djuren.