ONSDAG 22 MARS 2023


En platsstudie om husbilsturism genomförs vid Trandansen under säsongen - Foto: Sofia Lennström, Visit Hornborgasjön

Alla har en åsikt om husbilsturisterna - även tranorna

I år ska det djupdykas i frågorna om husbilsturismen vid Trandansen samt ges en unik inblick i vad som sker bakom kulisserna vid succén med tranorna vid Hornborgasjön.

Varje år besöker över 100 000 besökare Trandansen under en period på fyra veckor när tranorna dansar. Upp till tusen av dessa kommer med sina husbilar och ställer sig på Trandansens parkeringsplats. Husbilsägandet har ökat stort under pandemin.

- Vi är nyfikna på vilka de är som besöker Trandansen, vad de gör mer under sitt besök och om de t.ex. går på restauranger och besöker gårdsbutikerna, säger Anna Martinez, verksamhetsutvecklare i hållbar turism på Falköpings kommun.

Anna Martinez kommer att bo i en husbil på Trandansen under transäsongen. Enkäter kommer att delas ut, husbilsgäster bjuds in på fika i husbilen och andra gäster välkomnas in för att samtala om sina tankar om husbilsturismen, hållbarhet och det unika med Hornborgasjön.

- Vi vill få en fördjupad kunskap om husbilsturisterna runt Hornborgasjön. Utifrån den ska vi skapa en plan för hur husbilsturisterna ska bidra till lokalbefolkningens livskvalitet samtidig som den medverkar till ekosystemets hälsa, säger Sofia Lennström från Visit Hornborgasjön.

Under årets transäsong kommer det bli dagliga inlägg i sociala media som visar bakom kulisserna på Trandansen. Det blir liveräkning av tranor, intervjuer med besökare, inblick i hur tranorna matas, en ny tranfakta varje dag från fågelvärdarna, bästa tipsen inför tranbesöket och matlagning med lokal gäst i husbilen med produkter från gårdsbutikerna runt Hornborgasjön. Anna Martinez välkomnar besök till sin husbil på Trandansen helgerna före, under och efter påsken.

- Efter denna transäsong kommer Visit Hornborgasjön veta mycket mera om husbilsgästerna. Dessutom har vi samtidigt bjudit på en unik inblick i ett av Sveriges mest kända vårtecken– Tranorna vid Hornborgasjön, säger Jessica Bergstrand, destinationsutvecklare på Next Skövde.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Next Skövde