SÖNDAG 19 MARS 2023

I morgon är det vårdagjämning - Välkommen vår!

Våren är en efterlängtad årstid för oss nordbor som har upplevt en lång och mörk vinter. Men när börjar egentligen våren? Enligt den astronomiska definitionen inträffar våren vid vårdagjämningen, då solen står exakt lodrätt över jordens ekvator och natt och dag är ungefär lika långa över hela jorden.

I år infaller vårdagjämningen måndagen den 20 mars, exakt klockan 21:24:24 svensk tid. Det betyder att vi nu kan vinka farväl till vinter och mörker och hälsa vår, sommar och sol välkomna. Nu börjar löven slå ut, vårblommorna tittar upp ur marken, fåglarna drillar och kvällarna blir ljusare.

Vårdagjämningen är också ett tecken på att dagarna nu blir längre, ca fyra minuter längre per dygn fram till sommarsolståndet, och det blir ljusare på norra halvklotet, medan dagarna blir kortare och mörkare på södra halvklotet.

Vårdagjämningen är det kanske inte så många som firar nu för tiden, vårens ankomst brukar väl enligt tradition istället förläggas till Valborgsmässoafton då den firas in med sång och eldar.

Men Vårdagjämningen är ändå en speciell dag som markerar själva övergången från vinter till vår i Sverige. Det är en dag att fira ljuset, livet och naturen på olika sätt.

Och nästa helg ställer vi om till sommartid.