FREDAG 17 MARS 2023


452 personer från 14 olika kommuner deltog i projektet Vintercyklist - Fotograf: Eddie Löthman

Västsvenska bilister cyklade fyra varv runt jorden

Nu har årets upplaga av Västtrafiks projekt Vintercyklist avslutats. 452 västsvenskar som annars brukar köra bil har sedan i december vintercyklat totalt 167 225 kilometer. En insats som gjort att de sparat in nästan 30 ton koldioxidutsläpp.

I projektet får bilister i hela Västra Götaland pröva att cykla under vintern. Deltagarna får dubbdäck, däckbyte och reflexväst i utbyte mot att de cyklar minst tre dagar i veckan. De har sedan registrerat hur de cyklat i en app som även visar hur deras hälsa påverkats. Statistiken visar bland annat att deltagarnas stressnivåer och fysiska form har förbättrats.

Målet: Fler som reser hållbart

Västtrafik genomför Vintercyklist tillsammans med kommunerna i Västra Götaland och i år deltog 452 personer från 14 olika kommuner.

– Det är så imponerande att se hur mycket deltagarna har cyklat i vinter, trots väderomslaget som varit under perioden. Vi vet från tidigare år att väldigt många har fortsatt cykla även kommande vinter. Det visar att den här typen av projekt verkligen får människor att byta vanor och välja mer hållbara sätt att resa, vilket är målet med Vintercyklist, säger Marie Ringfeldt-Jensen, som är projektledare på Västtrafik.

Västtrafik satsar på cykel och gång

Västtrafik jobbar sedan flera år aktivt med att öka det hållbara resandet, även det som sker utanför kollektivtrafiken, som att cykla och att gå. Till exempel lånar Västtrafik ut elcyklar till företag och verksamheter, och i appen Västtrafik To Go finns cykel som resalternativ.

Fakta: Vintercyklist 2022-2023

  • Deltagarna har cyklat totalt 24 256 rundor under totalt 11 002 timmar – vilket lett till att de sparat 29,59 ton koldioxidutsläpp jämfört med om de tagit bilen.
  • Kommuner som deltog: Borås, Falköping, Göteborgs stad, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lidköping, Mellerud, Mölndals stad, Partille, Skövde, Stenungsund, Trollhättan och Öckerö.
  • Mer information om Vintercyklist och ansökan finns på Västtrafiks hemsida.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västtrafik