ONSDAG 15 MARS 2023


Bild av Ria Sopala från Pixabay

Stor ökning av fågelloppor – fågelbon vanlig väg in i huset

Under 2022 ökade antalet saneringar av loppor med 20 procent. Störst var ökningen under mars, april och maj – tiden då fågelloppor lämnar övergivna fågelbon för stugvärmen. Bästa sättet att slippa fågelloppor är att fågelsäkra huset.

Som namnet antyder håller fågelloppor sig nära fåglar och brukar övervintra i deras bon. När vårsolens värme väcker dem är fågelboet övergivet och kallt vilket får fågellopporna att vilja flytta. Är boet placerat vid ett hus är det in i stugvärmen flyttlasset går.

– Det är samma sak varje år, så fort snön smälter i mars månad börjar telefonerna ringa. Människor vaknar upp i sängen med bett på hela kroppen och även om betten inte är farliga kan de ge rejäl klåda, säger Johan Peterson, skadedjursexpert på Nomor.

Under 2022 ökade antalet saneringar av loppor med 20 procent jämfört med 2021, trots att det totala antalet saneringar av skadedjur har sjunkit. Och även om det finns andra typer av loppor, är fågelloppor de absolut vanligaste. Särskilt under vårmånaderna.

Inga fåglar, inga fågelloppor

Även om fågelloppor har flera vägar in i huset är övergivna fågelbon den vanligaste. Det bästa sättet att slippa problem med fågelloppor är alltså att se till att inga fåglar bygger bon på huset. Och genom att fågelsäkra huset går det även att undvika andra problem.

– Fåglar på huset är bra att undvika av flera anledningar. Taket kan skadas av fåglarnas träck och igentäppta hängrännor kan i värsta fall leda till vattenskador. Men framför allt utgör fåglar ett störningsmoment som kan förstöra nattsömnen för de boende, säger Johan.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Nomor