TORSDAG 9 MARS 2023


Foto/källa: Bild av Jewelia från Pixabay

Anders Walls Giresta-stipendium till ung pianovirtuos det svänger om

Vilhelm Moqvist (f. 2003) från Götene har tilldelats Anders Walls Giresta-stipendium på 125 000 kronor. Stipendiet omfattar även en solokonsert i Giresta kyrka.

Vilhelm Moqvist har, trots sin unga ålder, nått långt som musiker. Han har en omfattande repertoar som fortsätter växa i förbluffande takt och har även flera tävlingsvinster i bagaget. Bland framgångarna kan nämnas två förstapris i Steinway Piano Festival i Stockholms konserthus. 2021 vann Vilhelm finalen i Polstjärnepriset i Göteborgs konserthus, Sveriges största tävling för unga klassiska musiker under 18 år. I sin motivering skrev juryn: ”En riktig virtuos det svänger om! Vinnaren kombinerar total behärskning av teknik och klangfärg med imponerande stilkänsla.”

– Vilhelm är en talang utöver det vanliga. Han har presterat långt utöver den nivå som kan förväntas av en pianist i hans ålder och jag ser också en vilja att fortsätta arbeta hårt och målmedvetet, säger Peter Friis Johansson, musikchef för Giresta kyrkas musikstiftelse.

Vilhelms intresse för piano väcktes som sjuåring när hans pappa satt vid pianot och spelade körstämmor inför en julkonsert med den kör hans föräldrar var med i.
– Jag blev nyfiken, så jag satte mig vid pianot och började spela och det blev kärlek vid första ögonkastet, berättar han.

Sen dess har Vilhelm aldrig tvivlat på att det var pianist han skulle bli. Som 14-åring debuterade han som solist i Mendelssohns pianokonsert nr 1 med Jönköpings Sinfonietta. Gymnasieåren 2019-2022 tillbringade Vilhelm på Nordiska Musikgymnasiet i Stockholm med Roland Pöntinen som sin lärare. Hösten 2022 inledde han pianostudier vid Zürcher Hochschule der Künste i Zürich för professor Konstantin Scherbakov.

Vilhelm berättar att hans främsta förebild är Vladimir Horowitz, en av de största pianisterna någonsin.
– Han var alltid sig själv i allt han gjorde, utan att som så många andra anpassa sig till vad som ansågs ”rätt”. Jag skulle även säga sångaren Freddie Mercury. Det är helt otroligt vad en enda person kan åstadkomma med sådana jättepubliker!

– Att få Giresta-stipendiet betyder väldigt mycket för mig, säger Vilhelm. Det ger förstås ett välkommet och betydande tillskott till studentkassan, men framförallt är det ett stort erkännande som även innebär värdefull publicitet. Det är också en stor ära att få bli en del av stipendiatnätverket Wallumni.

Årets andra Giresta-stipendiat är sopranen Johanna Wallroth. Stipendierna överlämnas vid en ceremoni i Stockholm den 10 mars.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Anders Walls Stiftelse