TORSDAG 9 MARS 2023


Sommarfesten Lidköping - - Foto/källa: Daniel Strandroth/Destination Läckö-Kinnekulle AB

Evenemang - en motor för besöksnäringen året runt

Nu har evenemangsåret 2023 inletts! Vi rivstartade året med Melodifestivalen och en fantastisk publikfest med mycket stjärnglans under hela Melloveckan i Lidköping, tätt följt av både restaurangvecka och Vinterkalas, som lockade ut folk i februarimörkret som annars är en ganska lugn månad för besöksnäringen i destinationen.
-Evenemang fungerar som motor för besöksströmmar, och är ett viktigt strategiskt verktyg för att locka besökare året runt, säger Anna Ohlin Ek, Vd för Destination Läckö-Kinnekulle.

Destination Läckö-Kinnekulle har i uppdrag att skapa förutsättningar för externa arrangörer på att arrangera evenemang på nationell nivå som lockar besökare till Lidköping och destinationens alla besöksmål. Syftet är både att skapa affärsnytta för besöksnäringen och en bredd av evenemang för Lidköpingsborna och våra besökare.
-Vi jobbar med målsättningen att bredda Lidköpings evenemangsportfölj, det ska finnas något evenemang för varje intresse, allt från idrott till konserter, mat, och mässor under året, säger Andrea Johansson, evenemangsansvarig på destinationsbolaget.

Destination Läckö-Kinnekulle fick i juli 2021 uppdraget från Lidköpings kommun att organisera evenemangsarbetet i kommunen och vara ”en väg in” för externa evenemangsarrangörer och skapa förutsättningar för att värva nya och utveckla större evenemang till destinationens olika arenor. Lidköpings kommun har dessutom särskilt prioritera ”Händelser i centrum” under åren 2022-2024.

Under förra året genomfördes en attitydundersökning bland Lidköpingsborna om deras inställning till evenemang, vilken visade att hela 85% av invånarna tycker att evenemang är viktiga för staden, att man i stort är nöjd med utbudet som är men att man gärna ser fler evenemang kring mat och dryck, konserter, komedi, shower, natur/hälsoinriktning och familjeinriktade evenemang.
-Detta sammantaget har gjort att vi kunnat utveckla en rad nya samarbeten både lokalt och nationellt och breddar utbudet för kommuninvånarna och besökarna, vilket nu under 2023 börjar ge utfall, säger Andrea Johansson. Här nedan finns några av de evenemangssamarbeten, inom ramen för uppdraget, som kommer att genomföras det närmsta halvåret.

31/3-1/4 Dansfesten- Sparbanken Lidköping Arena

Folkparkskänsla i arenaformat - Dansfesten har flyttats från den klassiska folkparken till Sparbanken Lidköping Arena. Under två kvällar fylls Arenan med dansant musik från välkända band och besökare med kärlek för dans och musik!

13-14/5 Klossfestivalen - Legoevent- Sparbanken Lidköping Arena och Biblioteket

Klossfestivalen är ett familje-event helt i Lego. Basen är miljontals Legobitar där man som besökare kan vara kreativ och bygga precis vad man vill. Barnen träffar också sina Legoidoler såsom bl.a. Kai, Lloyd, Emmet, Batman och Stephanie från populära Legoteman såsom Lego Ninjago, Lego Friends, Lego Batman m.fl.

19/5 Barnkalasfestivalen - Nya stadens torg

Sugs in i en förtrollande värld - ta oss i handen och följ med Pettson & Findus, dansa loss med Mamma Mu & Kråkan, förbluffas av trollkarlen Daniel Kane och sjung med Elsa från Frost i en Disneyinspirerad familjeshow. Barnkalasfestivalen är precis vad det låter som. En blandning av barnkalas och festival dit alla är välkomna, stora som små.

13-19/6 International Food festival - Nya stadens torg

Den omtyckta matfestivalen är åter tillbaka! I sommar fylls Lidköping av smaker från världens alla hörn när den prisbelönta matmarknaden kommer på besök. På Nya Stadens Torg kommer det finnas maträtter från över 15 olika länder, så varför inte passa på att prova något du kanske aldrig tidigare ätit? Detta är ju helt klart det perfekta tillfället för just det!

6-8/7 Stadsfest i samband med Power Big meet - Nya stadens torg

Power Big Meet kommer tillbaka 2023 till Lidköping och Hovby flygplats. På Hovby arrangeras marknad, bilutställning, bilbedömningar och mycket mer. I Lidköping centrum arrangeras cruising torsdag, fredag och lördag av ACCS Lidköping och på fredagen är det även en finbilscruising där de 200 finaste bilarna visas upp.

28/7 Johan Glans Sommarturné - Stadsträdgården

Standupturnén kommer till Stadsträdgården i Lidköping!

I sommar är det dags för en av Sveriges mest folkkära komiker att bege sig ut på vägarna igen – för första gången på fem år åker Johan Glans ut på en stor Sverigeturné och besöker landets somrigaste scener i ett 20-tal orter.

3-5/8 ”Sommarfesten Lidköping” Musik, Dans och mycket mer - Nya stadens torg och Stadsträdgården

Save the date! Mer info kommerunder våren

2/9 The Obstacle Run, ett nationellt hinderbanelopp - centrala Lidköping.

Den 2 september arrangeras för första gången The Obstacle Run, ett hinderbanelopp i centrala Lidköping. Deltagarna ska ta sig an ca 40 hinder och springa 8 km, innan de avslutningsvis tar sig upp för rullbanden och kan passera mållinjen. Tävlingen lockar såväl rutinerade elitlöpare som glada motionärer som springer tillsammans med kollegor eller kompisar.

Till detta utbud kan vi sedan addera till alla evenemang som arrangeras lokalt av en rad olika arrangörer såsom exempelvis ”Musik på Röda kvarn” Vårrundan Kinnekulle, Påskmarknad på Rörstrand och i Spikens fiskehamn, Folkets hus scenutbud, köreventet ”Hela staden sjunger”, Tractorpulling, Läckö kajakevent, Konsertsommaren på Dina-scenen i Stadsträdgården, Gömda rum, Hjulafton och motortorsdagar, Läckö sessions och opera på Läckö slott, Lidköping music festival, Danstävlingar, Kinnekulle MTB-meet och mycket mycket mer!


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Destination Läckö-Kinnekulle AB