MÅNDAG 6 MARS 2023


Patrullen "Törestubben" från Töreboda vann med flest rätt och snabbaste tiden - Foto: Privat

Scouterna genomförde Operation Vildmark 2023

Natten mellan fredag 3 mars och lördag 4 mars deltog några av Skaraborgs scoutkårer i "Operation Vildmark" i skogarna vid Kinnekulle.

Operation Vildmark är en utmanande vandring och tävling för scouter från 15 år och uppåt. Vandringen är på ca 3 mil. Man tävlar patrullvis med 4 - 8 deltagare i varje patrull. Förutsättningarna för alla patruller, är att innan start vet ingen var de ska vandra och att de inte får ha med egen mat och dryck. De har 24 timmar på sig att klara av en vandring med diverse stationer under tiden.


Visitation innan patrullerna går iväg - Foto: Privat

Arrangörer för årets upplaga var Forshems Scoutkår, med hjälp av Active Scout från Lidköping. I helgen startade 6 patruller från scoutstugan i Forshem. När de anlände till stugan genomfördes en noggrann visitation för att undanröja alla möjligheter att smuggla mat, mobiler, godis och tobak m.m.


Stationerna 3, 4 och 5 - Foto: Privat

Första patrullen startade strax före 19.00 och sen under fredagskvällen startade lagen med ca en halvtimmas mellanrum. Lite beroende på hur lång tid visitationen tog. De sista lämnade scoutstugan ca 23.00 och blev utkörda till sin startposition. De tävlande fick med en matpåse med bl.a. kikärtor, krossad tomat, potatis, morötter, grönsaksbuljong, färskost och bröd. Även ett rått ägg skickades med. Vad som skulle ske med ägget, fick de veta först vid station 8!


Station 6, där man även kunde laga till sin mat - Foto: Privat

Vid de 9 stationerna utmed vandringen fick de träna på att samarbeta med att lösa olika uppgifter. Till exempel hålla lågan brinnande så länge som möjligt på ett visst antal tomtebloss, leta muttrar i skogen och snurra över en gängstång så fort som kalla fingrar tillät, trä en tråd med rörtång (i värsta fall), surra ihop slanor för att sen ha sönder ballonger, visa att de kunde scoutlagen och även koka det perfekta ägget.


Station 7 - Kryddstark Chili con carne - Foto: Privat

När patrullerna återvände efter sin långa vandring på lördagen, bjöds det på hemmagjord Chili con carne med bröd.

Den vinnande patrullen "Törestubben" från Töreboda vann med flest rätt och snabbaste tiden på 12 timmar och 14 minuter.

Operation Vildmark arrangeras av det vinnande lagets kår och vandrar på så sätt runt i Skaraborg. Senaste vinnare, Active Scout i Lidköping hade inte möjlighet att anordna årets tävling och fick därför hjälp av Forshems scoutkår.


Active Scout - Foto: Privat


Nossebro - Foto: Privat


Distriktskåren m.fl. - Foto: Privat- Foto: Privat

Ett team stod färdigt att rycka in om någon blev skadad eller vill bryta tävlingen, men trots halka och en del ömma fötter och knä, genomförde alla patruller vandringen.


Skövde - Foto: Privat

På Operation Vildmark deltog "Nossans Änglar" från Nossebro, "Flodhästarna" från Active scout i Lidköping, "Grottfolket" från Ryd, "Alla Lajt" från Skövde, "Törestubbarna" från Töreboda och "Berguvarna som klarade pandemin" från Distriktskåren m.fl.


Ryd - Foto: Privat

Efter vandring, målgång och värmande mat fanns det möjlighet att vila innan de blev hämtade. Man får nämligen inte köra bil efter att ha varit vaken hela natten.

/Christina Thörn, Forshems Scoutkår