TISDAG 21 FEBRUARI 2023


Bild av Erik Karits från Pixabay

Fästingar väntas tidigt i år - många i länets riskområden saknar vaccinationsskydd

2021 anmäldes rekordmånga fall av den fästingburna sjukdomen TBE – det högsta antalet fall i Sverige någonsin. I Västra Götaland fördubblades antalet anmälda fall jämfört med året innan och anmälningarna kom från fler orter i regionen.

Eftersom vintern hittills varit förhållandevis mild gynnas fästingarnas värddjur rådjur och gnagare vilket gör att experter befarar ett riktigt fästingår. Fästingar är aktiva så länge temperaturen är 5 grader eller högre. Man kan man hitta fästingar redan i januari i södra och mellersta Sverige. TBE kan få mycket allvarliga konsekvenser. Det finns ingen behandling och därför är vaccination bästa sättet att skydda sig. Men enligt en undersökning är långt ifrån hälften av de som bor riskområden är fullvaccinerade.

– En vanlig missuppfattning är fästingarna vaknar först på sommaren men fästingar är aktiva så snart temperaturen är över 4-5 plusgrader. Det finns inte längre några säkra områden så har man inte ett fullgott skydd tycker jag att man ska passa på att vaccinera sig redan nu, säger Rolf Gustafson, specialist i infektionssjukdomar och klinisk immunolog på Doktor24.

Infektionsläkarens tre tips om TBE-vaccination:

  • Det är aldrig försent! Även om du inte är fullt skyddad efter första sprutan så har du ändå ett visst skydd.

  • Den som missat en spruta efter att ha fått grundskyddet behöver oftast inte börja om från början utan kan bara fortsätta med nästa spruta.

  • Glöm inte att även om du inte bor i ett riskområde för TBE så kanske du tillfälligt kommer att vistas i ett för semester eller liknande - då är det också viktigt att vara skyddad.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Doktor24