MÅNDAG 20 FEBRUARI 2023


Generationsskifte är redan uppstartat med Johan (till höger), som tar över gården efter Carina och Torbjörn (till vänster) - Foto: Daniel Strandroth

Årets Mjölkbonde® 2023 - ett företag med unik stabilitet

Torbjörn Larm med familj som driver ST Lantbruk AB på gården Hangelösa Tomten 1 i Skaraborg, tilldelas utmärkelsen Årets Mjölkbonde 2023.

– ”Oj, jag är chockad” var de första orden som Torbjörn sa när han fick ta del av beslutet. Detta följdes snabbt av ”fantastiskt roligt” och ”stimulerande för alla inblandande”.

Gården Tomten ligger nära samhället Lundsbrunn lite söder om Vänern. Här har familjen Larm sin gård som idag drivs av Torbjörn och Carina Larm. Nästa generation, i form av Johan Larm, är på väg in i företaget med full kraft genom ett påbörjat generationsskifte. På gården finns 125 kor och rekryteringsdjur. Med mjölken i ständigt fokus har man ständigt förbättrat sin produktion och idag är årsproduktionen ca 12 200 Kg ECM.

-Att vara mjölkbonde är utmanande men fyllt med mycket glädje. Inte minst de sista åren har inneburit många snabba förändringar som gjort att vi som företagare har behövt var mer lyhörda och flexibla, säger Torbjörn och Carina.

Juryns motivering lyder:

Årets Mjölkbonde 2023 har antagit utmaningen att skapa ett lönsamt och modernt mjölkföretag genom ständiga förbättringsåtgärder. Företaget har också en tydlig målbild framåt där generationsskiftet är uppstartat och även en utveckling av byggnadsbeståndet är i fokus.

Gården har en unik förmåga att kombinera låga djurhälsokostnader, där extrem god juverhälsa med låga celltal sticker ut, med en avkastning på hög nivå. Hållbarhetstänket är en naturlig del i gårdens utveckling där delaktighet i ett större biogasprojekt är en del av del detta.

Årets mjölkbonde är ett modernt mjölkföretag med en unik förmåga att optimera företaget ur ett företagsperspektiv detta tillsammans med en ständig utveckling har skapat ett företag på en i flera avseenden unik toppnivå.

Vi gratulerar familjen Larm till utnämningen Årets Mjölkbonde® 2023

Årets Mjölkbonde® är ett pris som instiftades 2012 som uppmärksammar och belönar skickliga mjölkföretagare. Priset ska årligen tilldelas en mjölkföretagare som föredömligt utvecklat sitt företag, varit en förebild för andra mjölkbönder och därmed utvecklat mjölksektorn. Han eller hon ska även i sitt företagande på ett exemplariskt sätt samordnat lönsamhet, effektivitet, ledarskap och uppvisat stor hänsyn till djur och miljö.

Årets Mjölkbonde utses av en oberoende jury bestående av personer med olika kompetenser kring mjölkföretagande. Juryn arbetar på uppdrag av Växa och Ludvig o Co. Utmärkelsen delas ut i samarbete med LRF Mjölk vid den årliga utdelningen av guldmedaljer till mjölkbönder. För att understryka den företagsmässiga prestationen får vinnaren sedan något år tillbaka även titeln Årets Mjölkföretagare®.

Fakta om lantbruksföretaget:
  • Årsavkastningen är 12 200 kg ECM.
  • Antal djur totalt är ca 230 varav 125 mjölkkor.
  • Arealer: cirka 250 ha varav cirka 200 ha kan bevattnas.
  • Vinnarna har drivit gården sedan 1986 och i AB sedan 1 januari 2023.
  • Målsättningar i företaget: Friska djur, bra grödor, glad personal ger god lönsamhet.
  • Nyckeltal som följs dagligen: Kg mjölk per ko och dag i robot, cellhalter och snabbt identifiera sena kor.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Växa Sverige