ONSDAG 8 FEBRUARI 2023

Så ska nyckelkompetenser rekryteras till Skaraborg

Livet i Skaraborg är ett projekt som arbetar mot ett av Skaraborgs gemensamma mål: Att Skaraborg ska växa från dagens 270 000 invånare till 300 000 invånare 2030. Tillsammans har Skaraborgs 15 kommuner en utvecklingsresa framför sig med industrier som växer, företag som rekryterar och bostäder som ska byggas. Projektet grundar sig i insikterna om det behov av kompetens som kommunerna såg framåt när samhällena blir större, jobben blir fler och Skaraborg växer.

 Sajten livetiskaraborg.se är nu lanserad och den ska fungera som en länk mellan kommuner, samhälle och den som funderar på att flytta till eller redan bor i Skaraborg. Här ska man hitta det man söker, alltifrån rena fakta om området, bygden till hur det är att leva, jobba och bo här.

-Webbsidan är otroligt viktig för projektet, den ger våra besökare en bild av var Skaraborg börjar och slutar och vad som faktiskt finns här, vilket kan vara avgörande för om man kommer hit eller väljer ett annat område av Sverige, säger Richard Dyvelås, projektledare för Livet i Skaraborg.

- Livet i Skaraborg är en plattform som jag önskar hade funnits när jag flyttade hit. Den hade hjälpt mig att lättare skapa en bild av Lidköping och bli en del av samhället. För mig har föreningslivet haft stor betydelse för att skapa en gemenskap och ett liv utanför jobbet, men det tog tid innan jag hittade rätt. Jag tror att Livet i Skaraborg hade kunnat hjälpa mig att snabbare känna mig som hemma här! säger Emma Korjonen, som flyttade till Skaraborg från Varberg.

En av funktionerna är inflyttarguider som helt enkelt är en funktion där den som är inflyttad eller har funderingar på att flytta till Skaraborg kan fylla i ett formulär och specificera vilka orter den är intresserad av och samtidigt lämna information om sig själv, om man vill. Till exempel sitt CV, vad man söker för jobb eller om man har ett särskilt fritidsintresse man vill utöva. Denna data samlas i ett system och landar hos respektive kommun som tar en personlig kontakt och hjälper till att svara på frågor, guida och förmedla kontakt med företag där personens kompetens kan behövas.

-Vi ser portalen som ett nav och ett nytt sätt för kommunerna att hitta samarbete och synergier på kommunnivå berättar Peter Blom, som representerar Skara Kommun i projektet.

Projektet drivs av Skaraborgs Kommunalförbund med Västra Götalands Regionen och Sparbanken Skaraborg som medfinansiärer.

- Vårt mål är att göra världen bättre i Skaraborg, detta projekt är ett lysande exempel på samverkan och utveckling för hela Skaraborg som gör mer för fler och det är precis vad vi tycker är viktigt, berättar Liselotte J Sterneborn, ordförande i Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

- Tillväxt i Skaraborg är ett område som ligger oss varmt om hjärtat, vi som bank jobbar aktivt med att stötta såväl våra privat som företagskunder i deras satsningar och drömmar, lika så när vi via vår stiftelse går in och återinvesterar i projekt kring utveckling och samverkan som får Skaraborg att växa, avslutar Patrik Meijer, vd på Sparbanken Skaraborg.

Livet i Skaraborg


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Skaraborgs Kommunalförbund