FREDAG 25 NOVEMBER 2022

Stark utbyggnad av laddplatser i Lidköping – växer snabbare än fordonsparken

Laddinfrastruktur har haft svårt att hänga med när elbilsförsäljningen accelererat. Men sedan i våras har antalet laddstolpar i Lidköpings kommun ökat mer än antalet laddbara bilar. Det visar en färsk kartläggning från Newsworthy.

När Newsworthy i våras, tillsammans med Dagens industri, kartlade laddinfrastrukturen runtom i landet fanns det 48 publika laddplatser i Lidköpings kommun. När vi nu, i slutet av oktober, gör samma kartläggning har antalet ökat till 129. Det motsvarar en tillväxt på 169 procent.

Under motsvarande tid har antalet laddbara fordon växt med 28 procent. Antalet laddplatser har med andra ord växt snabbare än antalet eldrivna fordon.

Det här skulle kunna ses som ett trendbrott. De senaste åren har laddinfrastrukturen har haft svårt att hänga med när elbilsförsäljningen har ökat.

Laddkapaciteten i Lidköping högre än EU-rekommendationen

Hur många publika laddplatser behöver då en kommun som Lidköping? Ett väldigt enkelt mått är att räkna antalet bilar per laddstolpe. Ett riktmärke, som ofta refereras till, är att det bör finnas max tio fordon per laddplats. I Lidköping är den siffran tolv – en indikation om att det finns hyggligt med laddplatser i kommunen.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Nyhetstjänsten Newsworthy