TORSDAG 24 NOVEMBER 2022


Dirigent Santtu-Matias Rouvali leder Göteborgs Symfoniker och violinisten Valeriy Sokolov - Foto/källa: Vara Konserthus

Filmisk musik med Göteborgs Symfoniker på Vara Konserthus

Nu på lördag framför Göteborgs Symfoniker en kontrastrik konsert i Vara Konserthus. Programmet bjuder dels på Sibelius Violinkonsert som räknas som ett av nittonhundratalets stora klassiska verk och förmodligen är den mest inspelade och framförda av alla 1900-talets violinkonserter. Som få andra lyckades Sibelius öppna dörren till okända världar och ljusfyllda rum och horisonter utan slut.

Om Sibelius andas hopp står det i kontrast till Berlioz Symphonie Fantastique som är kvällens andra verk. Här blandas rus och rök med häxor och skräck. Gränslöst och utlämnande tas publiken in till mörkret i Berlioz universum som avslutas med den urråldriga kristna hymnen Dies irae, ”Vredens dag” och dånande kyrkklockor.

– Musiken i denna konsert påminner mycket om filmmusik. Det är storslaget och mystiskt på samma gång. Och det är något speciellt att uppleva när 92 musiker skapar magi rakt framför öronen på publiken, säger producent Ann Kjellson.

Konserten leds av finska dirigentkometen Santtu-Matias Rouvali, chefdirigent för Göteborgs Symfoniker och kvällens solist är den ukrainske Valeriy Sokolov som är en av vår tids främsta violinister av sin generation.

Kvällens program:
Sibelius, Violinkonsert 
Paus
Berlioz, Symphonie Fantastique 

Medverkande:
Göteborgs Symfoniker
Santtu-Matias Rouvali, dirigent
Valeriy Sokolov, violin

Biljetter:
https://varakonserthus.se/evenemang/goteborgs-symfoniker-11-2022/


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Vara Konserthus