FREDAG 11 NOVEMBER 2022


Den 25 november kommer Skövdes egen ljusfe att tända årets julbelysning - Foto: Tobias Andersson/upplevskovde.se

Stad i ljus i Skövde invigs fredagen den 25 november 2022

Det har blivit dags för det årligen återkommande evenemanget Stad i ljus i Skövde. Fredagen den 25 november svingar ljusfen åter sitt trollspö och tänder upp Skövdes julbelysning. Precis som tidigare år kommer det också finnas en vandring i appen Skövde Streetmuseum.

Under Stad i ljus som sträcker sig från 25 november 2022 till 15 januari 2023 går det att njuta av ljusinstallationer kring Hertig Johans torg, en upplyst fontän i kyrkparken och ljus vid Kulturhustorget. Inne på Commerce öppnar ett vinterlandskap. Vid invigningen åker Skövdes egen ljusfe precis som förra året runt och tänder upp allt som ska lysa under de kommande månaderna.

- För Skövde kommun är det viktigt att genomföra Stad i ljus. Evenemanget har ingått i den nyligen genomförda översynen av energiförbrukningen i kommunen. Vi kom fram till att vi inte släcker någon gatubelysning i kommunen och då innefattas även julbelysningen, det är en trygghetsfråga. En levande stadskärna är viktigt för Skövde och evenemang behövs som kan stödja de näringsidkare som har haft tuffa år under pandemin, säger Björn Söderlundh, kommundirektör i Skövde kommun.

På Hertig Johans Torg bjuds det som start på invigningen på körsång av Skövde Gospel och efter upptändningen blir det en avslutande eldshow på Kulturhustorget. Ljusvandringen släpps även i appen Skövde Streetmuseum den 25 november. I Rosa huset, precis bredvid Kulturhustorget, hålls vernissage på Vintersalongen fredag 25 november kl 17-20. Samtidigt arrangeras traditionell julmarknad på innergården. Frälsningsarmén håller grytan kokande med värmande soppa. Samma dag infaller även Orange Day, FNs dag för att eliminera mäns våld mot kvinnor. Den uppmärksammas med orange belysning.

– Projektgruppen har självklart övervägt elförbrukningen detta medför och har i år landat i att enbart nyttja redan inköpta material där den absoluta merparten av belysningen består av energieffektiva LED-lampor. Eventuell utveckling får vänta till kommande år. Vi kommer också att släcka ner belysningen i mitten av januari, vilket är en månad tidigare än normalt. säger Mats Olsson, vd på Next Skövde.

Stad i ljus är ett samarbete mellan Skövde kommun, Skövde Energi, fastighetsägare och Next Skövde.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Next Skövde