LÖRDAG 5 NOVEMBER 2022


Foto/källa: Israeliska Statens Turistbyrå

Ett unikt maraton i Döda havet – Dead Sea Land Marathon

Den 3 februari är det dags för Dead Sea Land Marathon – ett unikt lopp på världens lägsta plats, där deltagare springer i mitten av Döda havet med en otrolig utsikt. Möjliga distanser att springa är 5 km, 10 km, 21,1 km (halvmaraton), 42,2 (maraton) och 50 km (ultramaraton).

Dead Sea Land Marathon är en unik löparupplevelse, runt 430 meter under havsnivå på världens lägsta plats och mitt i Döda havet. Fredagen den 3 februari kommer löpare från hela världen springa på Israels östra gräns längsmed urgamla saltkristaller och framför fängslande ökenlandskap. Loppet startar i Ein Bokek på Döda havets västra kust i Israel, där deltagare kommer att springa rakt ut på sjön mot Jordanien. Den här delen är på en jordvall som aldrig tidigare har klivits på och som är särskilt anpassad till fördel för maratondeltagare. Loppets höjdpunkt är delen mot mitten av sjön på gränsvallen som tillhör Dead Sea Works, som omringar den södra delen av Döda havet. Endast en gång per år får vallarna användas för sport, vilket ger löparna en möjlighet att uppleva otroliga vyer som annars endast kan ses av de som arbetar i området.


Foto/källa: Israeliska Statens Turistbyrå

Dead Sea Land Marathon erbjuder fem olika distanser, beroende på deltagarens förutsättningar, mestadels på kompakt och platt mark med fint grus. Alla rutterna är cirkulära, med så lite asfalt och så mycket utsikt som möjligt. Prispengar kommer att tilldelas vinnarna av de fyra längsta loppen.

  • 5 km – En bekväm rutt för löpning och promenad för de som tycker om löparupplevelsen.
  • 10 km – Löpning på vallen ut till sjön och tillbaka längs den nya strandpromenaden.
  • 21,1 km halvmaraton – Snabb och platt löparbana.
  • 42,2 km maraton – Ett platt maraton runt den södra Döda havsbassängen, som sponsras av Veridis Israel.
  • 50 km ultramaraton – Israel Championship, som sponsras av Hoka.
Att delta kostar mellan 110-340 NIS, vilket motsvarar runt 340-1050 SEK.


Foto/källa: Israeliska Statens Turistbyrå

Särskilda semesterpaket med förmåner för löpare erbjuds på ett urval av hotell i Ein Bokek. Det finns även busstransport från Tel Aviv och Jerusalem.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Israeliska Statens Turistbyrå