TISDAG 1 NOVEMBER 2022


Västergötlands knasigaste träd - Foto: Per Bergenheim

Skogssällskapet har utsett Västergötlands knasigaste träd

Nu har Skogssällskapet utsett årets knöligaste, slingrigaste och finurligaste träd. Under sommaren efterlyste stiftelsen bilder på knasiga träd och fick hundratals bidrag från hela landet. I Västergötland utsågs den monstruösa linden i Koberg till landskapets knasigaste träd.

– Skogens knasiga träd väcker ett otroligt engagemang. Många västgötar har gett sig ut i naturen och delat med sig av den mångfald som finns där just de bor, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet.

Det är i hård konkurrens som Skogssällskapet har utsett det knasigaste trädet i varje landskap. I Västergötland är det den monstruösa linden i Koberg som utsetts till landskapets knasigaste träd. Fotografen har kontaktats för att få ett symboliskt pris.

De bilder som kommit in visar en stor variation i ”knasighet”. Bland bidragen finns träd som klättrar genom staket, slukar stenar eller skyltar, ser mänskliga ut, som pussar andra träd eller har en mängd slingrande stammar.

– Vi har försökt spegla en så bred representation av olika typer av ”knasighet” som möjligt bland de vinnande bidragen. Västergötlands träd är en lind i Koberg vars rotsystem är alldeles synligt och helt otroligt tilltrasslat, med mängder av stora stenar i, säger Karin Fällman Lillqvist.

Den svenska skogen brukas aktivt, men knasiga träd har ofta lågt virkesvärde och lämnas därför ofta kvar i skogen vid avverkning. De blir exempelvis fågelbon och hem åt insekter och kan bli riktigt gamla.

– Att äga skog är både en möjlighet och ett ansvar. För oss på Skogssällskapet är det viktigt att skogen sköts ansvarsfullt och hållbart, så att den både ger klimatsmart råvara och är rik på biologisk mångfald, säger Karin Fällman Lillqvist.

Skogssällskapet har utsett årets knasigaste träd i 23 av Sveriges 25 landskap, och ett i Stockholms län. Ångermanland och Härjedalen saknade bidrag i tävlingen.

Fakta: Så uppstår knasiga trädDetta är en nyhet/pressmeddelande från: Skogssällskapet