MÅNDAG 31 OKTOBER 2022


I Arbetets museums ateljé går förberedelserna på högvarv. Jacob Mattisson, formgivare och Johanna Haverlind, utställningschef, ser fram emot att se utställningen ta form - Foto: Arbetets museum

Ufo-fenomenet landar på Arbetets museum

Allt började med ett arkiv i en källarlokal. Ett verklighetens Arkiv X som blev startskottet för årets stora svenska äventyrsfilm. Nu bygger Arbetets museum UFO Norrköping – en utställning om fenomenet, filmen och världens största ufo-arkiv.

Ufo-arkivet – eller Archives for the Unexplained (AFU), som det egentligen heter – grundades i Södertälje år 1973 och flyttade till Norrköping 1979. I dag samlar arkivet omkring 75 000 rapporter om ufo-observationer från världens alla hörn.

– Ufo-arkivet har helt klart väckt något hos oss på museet. Vi fångades av sökandet efter fakta och passionen hos människorna som arbetar där, säger Johanna Haverlind, utställningschef på museet.

Rekvisita räddades från tippen

Det var det Norrköpingsbaserade filmkollektivet Crazy Pictures och Norrköpings filmfond som först kontaktade museet med idén om en ufo-utställning. Crazy Pictures var då mitt i inspelningen av UFO Sweden, den uppmärksammade storfilmen som inspirerats av arkivet och har Sverigepremiär i jul. Filmteamet funderade på hur rekvisitan skulle kunna leva vidare efter inspelningen.

– Vi kände att den värld som vi upptäckte i filmskapandet var för spännande och mångbottnad för att enbart bli en film. Därför är det fantastiskt att kunna bjuda in till en utställning där man kan djupdyka in i ufo-världen, ta del av skapandet bakom kulisserna och all härlig 90-talsrekvisita vi tagit fram till filmen, säger Olle Tholén på Crazy Pictures.

Mystik, nostalgi och Norrköping

Precis som i UFO Sweden spelar Norrköping en central roll i den kommande utställningen. Här varvas ufo-observationer från trakten med rekvisita och bortklippta scener från filminspelningen. Besökarna får även bekanta sig med personerna bakom arkivet och hur arbetet med att kritiskt granska ufo-rapporter går till.

– Utställningen handlar om att blicka upp mot stjärnhimlen och känna förundran. Om bluffar och källkritik. Och inte minst om svenskt föreningsliv, komplett med välanvända kaffemuggar. Det kommer bjudas på både mystik, nostalgi och en omslutande och fantasieggande upplevelse, säger Jacob Mattisson, formgivare för utställningen.

Först en storfilm och nu en utställning. Vad tycker arkivet själva om uppmärksamheten?

– Det är både roligt och hedrande att AFU, och UFO-Sverige, har fått inspirera till den här fantastiska filmen och nu även en utställning på Arbetets museum! Och jag är säker på att många kommer att hitta till oss när de har sett den. Ufo är ett ämne som skapar intresse och debatt och där vill vi gärna vara en plats där den som vill kan hämta kunskap eller kanske rapportera något man har sett, säger Clas Svahn, ordförande för AFU och internationell samordnare i UFO-Sverige.

Utställningen UFO Norrköping öppnar på Arbetets museum den 4 februari.

Om Archives for the Unexplained (AFU)

I 16 olika lokaler, de flesta i källarutrymmen, i utkanten av Norrköping ligger stiftelsen Archives for the Unexplained (”Arkivet för det oförklarade”) som är världens största specialiserade ufo-arkiv, enligt stiftelsen.

Arkivet omfattar bibliotek med 4 000 hyllmeter med 37 000 titlar och 75 000 originalrapporter om ufo-observationer, cirka en miljon tidningsklipp, 500 rullband och 10 000-tals foton och illustrationer.

Här finns också UFO-Sveriges rapportcentral, dit allmänheten kan ringa in observationer av okända fenomen på himlen. Hit inkommer omkring 200–300 rapporter varje år.

Stiftelsen drivs ideellt av ett 10-tal personer och fyra anställda, med hjälp av lönebidrag från Arbetsförmedlingen.
Källa: Stiftelsen Archives for the Unexplained (AFU)


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Arbetets museum