LÖRDAG 22 OKTOBER 2022

Lundsbrunn får premiären av Frödingpjäsen

Äntligen, efter två år av förberedelser, där gång på gång Covidpandemin varit till hinders, blir det nu premiär på den storslagna pjäsen om Gustaf Fröding, "Sjung vackert om kärlek". Det sker helgen den 29-30 oktober och spelplatsen är Brunnssalongen i Lundsbrunn.

Sju skådespelare medverkar. Regissör är Leif Olsson. Pjäsen utspelar sig, dels på Uppsala Hospital, dels på Utö och i Sandhamn. Som Gustaf Fröding medverkar Bernt Andersson. Författare är Gottfried Grafström. När pjäsen hade urpremiär, på 70-talet spelades huvudrollerna av Erland Josephson och Gunnel Lindblom

Att kunna spela pjäsen på en kurort, är som en tanke, säger regissören Leif Olsson. Det hänger samman med Frödings liv, han tillbringade nämligen lång tid på olika kurorter i Europa, dock inte i Lundsbrunn. Han hade bräcklig hälsa, använde tidvis mycket alkohol, och fick efter hand mer och mer problem med sina nerver .

Men pjäsen är underhållande, allvar och humor blandas. Jag gläder mig åt pjäsen, i synnerhet som jag har Bernt Andersson i huvudrollen. Han ÄR Fröding. Och Fröding är min absoluta favoritdiktare.

Beträffande val av spelplats har jag och skådespelarna länge önskat att få ha premiären på teaterscenen i Centrumhuset, eftersom det är ett kammarspel och den scenen hade varit som gjord för pjäsen. Vilken premiär det hade blivit! Men det visade sig att den scenen är svår att få tillgång till för medborgarna och denna form av kultur, man måste bl.a. boka sex månader i förväg, vilket är omöjligt med tanke på osäkerheten kring pandemin.

Vi har arbetat 3-4 timmar i veckan. i närmare två år. Att övningarna har måst hålla på så länge, är pandemis fel. Nu ville alla snabbt komma till skott. Då slår istället Lundsbrunns Kurort generöst upp sina portar till den vackra Brunnssalongen, med en flexibilitet som denna form av kultur är tacksam för. Leifs Teater älskar platsen och har tidigare spelat tre komedier där, som sommarteater.

Lördagen den 29 oktober spelas två föreställningar på eftermiddagen och kvällen, söndagen den 30 spelas en föreställning under eftermiddagen. Pjäsen tar upp emot två timmar, med paus och förfriskningar. Detta är Leifs Teaters näst sista stora uppsättning.

Brunnssalongen, Lundsbrunn

Föreställningar
Lördag 29 oktober klockan 15.00 och 19.00
Söndag 30 oktober klockan 16.00

Biljetter
Pris: 200 kronor
Boka/Swisha: 073 808 98 79

/Leif Olsson