LÖRDAG 15 OKTOBER 2022


Ethno on the road 2022 - Fotograf: Eva Nylander

Ethno on the road i Västra Götaland – unga musiker på turné

Ethno on the road är turnéprojektet som funnits i över 20 år och tar avstamp i ett av världens största internationella musikläger för unga folkmusiker. Den 20–22 oktober kommer ett band med fem musiker från tre kontinenter till Lidköping, Åmål och Göteborg, genom ett samarbete med Förvaltningen för kulturutveckling.

Ethno är ett internationellt musikläger som ägt rum i Dalarna varje sommar sedan 1990. Sommarlägret är ett av de största i världen och samlar varje år runt 100 unga folkmusiker från uppåt 20 länder. Grunden är att de unga deltagarna, 17–25 år, lär ut låtar till varandra.

– Att inte bara spela ihop, utan också få dela med sig av sin egen låtskatt, har en oerhörd kraft! Efter över 30 års sommarläger kan man se flera generationer av professionella musiker som börjat sina karriärer på Ethno, knutit kontakter över hela världen, inspirerat och inspirerats, säger Emma Johansson, musikproducent inom folkmusik på Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.

Hon driver nu ett samarbete mellan VGR och turnéprojektet Ethno on the road. Här plockar man helt enkelt ihop ett band av musiker från sommarlägret, som träffas under hösten och turnerar i Sverige under tre veckor. Första året som Ethno on the road kommer till Västra Götaland besöker de Lidköping, Göteborg och Åmål.

– Årets turnégrupp har fem deltagare från tre kontinenter. De har inte bara en gemensam repertoar från sommaren, de har också en upparbetad modell för inlärning, utlärning och samarbete. De kommer inte bara att ge konserter, utan även leda workshops.

Inför och under turnén har de också stöd av två mentorer, Nina Perez och Peter Rousu.

– Ethno är så häftigt, konceptet har genom åren spridits till 40 länder i världen, vilket visar att unga musiker vill mötas och spela tillsammans. Publiken i Västra Götaland kommer att få en alldeles unik musikupplevelse. Tillsammans åker vi världen runt på en timma, med spelglädje som smittar och ger hopp om framtiden! säger Emma Johansson.

Ethno on the road 2022

Iren Barnum, USA (flöjt/sång)
Petra Nordin, Sverige (fiol)
Velizara Karaivanova, Bulgarien (sång)
Antonio Vásquez, Chile (stränginstrument)
Iwan Audran, Frankrike (slagverk)

Mentorer:

Nina Perez (fiol)
Peter Rousu (bas/gitarr)

Här hör du Ethno on the road i Lidköping

20 oktober kl 08.30
Workshop för estetprogrammet, De la Gardiegymnasiet i Lidköping

20 oktober kl 12.00
Lunchkonsert för alla studerande, De la Gardiegymnasiet i Lidköping

20 oktober kl 19.00
Offentlig konsert, Lidköping Folkets hus
Dagen i Lidköping sker i samverkan med arrangörsföreningen Mellby Fria Kulturkommun.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Förvaltningen för kulturutveckling - Västra Götalandsregionen