TISDAG 11 OKTOBER 2022


Bernt Andersson som Fröding i sjukhussängen - Foto: Privat

Dramatisk Fröding till Skövde med Leif Olsson

Ett program om vår store älskade poet, Gustaf Fröding, kommer till Skövde den 20 oktober. Hans dikter, liv och verksamheter presenteras och några korta scener ur hans liv spelas upp.

Det är Leif Olsson, dramatiker och uppläsare som reciterar känt och okänt ur Frödings verk, och berättar. Leif Olsson har i många år turnerat med dikter av Fröding, Tranströmer och Martinson, både i Sverige och utomlands, senast i Norge där Fröding är nästan mera uppskattad än i Sverige.


Lena Pettersson och Bernt Andersson som Ida Bäckman och Gustaf Fröding - Foto: Privat

Han är vår mest älskade, genuina och mångsidiga diktare, säger Leif Olsson. Intelligent, språkbegåvad och hyperkänslig. Hans omtumlande liv har dramatiserats flera gånger, och i poesiaftonen på Högskolan, den 20 oktober, kommer några scener ur Gottfried Grafströms pjäs "Sjung vackert om kärlek" att framföras .

Det är med deltagare ur Leifs Teater, som just nu repeterar pjäsen inför premiären senare i höst. I scenerna ser vi bl.a. Lena Pettersson, från Skövde, som gestaltar Frödings väninna, journalisten Ida Bäckman, och Elisabeth af Geijerstam som spelar Frödings syster, Cecilia.


Bernt Andersson med regissören Leif Olsson - Foto: Privat

Fröding gestaltas av Bernt Andersson, känd västsvensk musiker och aktör. Han inte bara liknar Fröding, han ÄR Fröding, säger regissören Leif Olsson, som f.ö. firar 60 år som aktiv kulturarbetare i länet.

Framförandet kommer att ske under kvällen den 20 oktober i sal G110 på Högskolan. Det är Skövde Humanistiska Förbund, som arrangerar, och allmänheten är varmt välkommen.

/Leif Olsson