TISDAG 11 OKTOBER 2022


Bild av Niek Verlaan från Pixabay

Vita bilar vanligast i Sverige

Vit befäster positionen som den vanligaste färgen när svenskarna väljer bilfärg. Det visar siffror som Transportstyrelsen sammanställt. Idag finns över 1,1 miljoner vita bilar i vägtrafikregistret vilket motsvarar 17,8 procent av totalen. Samtidigt fortsätter den lila bilen att vara den mest sällsynta på vägarna. Endast en av sexhundra bilar har den färgen.

Transportstyrelsen har sammanställt hur färgerna fördelas bland de 6,3 miljoner personbilar som finns i Sverige. Totalt är 24 olika färgval tillgängliga i vägtrafikregistret och uppgifterna grundar sig på vad biltillverkarna anger i samband med registreringen.

– Biltillverkarna har ofta ganska spännande namn på sina bilars färger som exempelvis ”Reef blue”, ”Black stone” eller ”Fusion red”. Vi håller oss dock med mer neutrala beskrivningar. Röd kan vara antingen röd, ljusröd eller mörkröd. Men inte mer detaljerat än så, säger Susann Dahlberg Karlsson, sektionschef på Transportstyrelsen.

Trenden mot mer anonyma färger håller i sig

Den färg som minskar mest mellan 2019 och 2022 är mörkgrön. Den tydliga trenden är att bilar med ”färgglada” färger minskar och att ökningen sker bland bilarna med mer anonyma färger som svart, vit och grå – med ett undantag. Orangea bilar står för den största procentuella ökningen, 16,7 procent.

– Ökningen av orangea bilar är ett roligt inslag som sticker ut lite. I övrigt handlar det om vitt, svart och grått, konstaterar Susann Dahlberg Karlsson, sektionschef på Transportstyrelsen.

De vanligaste färgerna på personbilar i Sverige
Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Transportstyrelsen