TORSDAG 6 OKTOBER 2022

Rekordsäsong för kryssningar på Göta kanal

Turisterna har hittat tillbaka till Strommas Göta kanal-kryssningar. Siffrorna visar en stark ökning jämfört med innan pandemin. De utländska besökarna är i majoritet.

Årets säsong för Rederi AB Göta Kanal kan nu summeras. Efter två pandemiår då alla kryssningar ställdes in blev sommaren 2022 den bästa någonsin för bolaget. Antalet passagerare har ökat stadigt och jämfört med 2016 var det 23 procent fler besökare.

- Det har funnits ett uppdämt behov av den här typen av upplevelser. Under pandemin fick vi ställa in alla turer. Därför såg vi verkligen fram emot årets sommar och det har uppenbarligen även våra gäster gjort, säger Peter Henricson, Sverigechef på Stromma som äger Rederi AB Göta Kanal.

De längre kryssningarna på 4 – 6 dagar på Göta kanal bokas främst av utländska besökare. Göta kanal är exotiskt och ses som en mycket speciell upplevelse.

- Göta kanal ligger särskilt tyskarna varmt om hjärtat eftersom det varit miljö i en populär TV-serie. Våra nordiska grannländer är också vanliga besökare. Däremot har de mer långväga besökarna från exempelvis USA, Australien och Nya Zeeland ännu inte kommit tillbaka efter pandemin. Till nästa sommar ser vi fram emot även den gruppen, säger Peter Henricson.

Topplista – besökare Göta kanal

Tyskland
Sverige
Schweiz
Danmark
Norge

Ökning antal gäster Göta kanal-bolaget

2016 – 2022 + 23 %

Fakta – Rederi AB Göta Kanal

Tre historiska kanalfartyg med plats för cirka 50 personer per båt

Erbjuder kryssningar som tar två, tre, fyra eller sex dagar

Sedan 2001 ingår rederiet i Strommagruppen

Fakta - Göta kanal

Under flera hundra år har turister upplevt färden på Göta kanal. Den är prisad som årtusendets främsta byggnadsverk, grävd, sprängd och murad under 22 år av 60 000 man för att underlätta handel. Göta kanal invigdes 1822 och löper sedan dess genom vitt skilda miljöer såsom vidsträckta Vänern med dess skärgård samt genom smala kanaler och trånga passager. Slussystemet i Berg har 15 slussar och är en av resans höjdpunkter. En annan pärla är Forsvik Bruk, en av Sveriges mest kända bruksmiljöer och landets äldsta sluss.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Stromma