TISDAG 4 OKTOBER 2022


Foto/källa: Bild av Denys Vitali från Pixabay

En enda laddare för alla mobiler blir verklighet 2024

Efter Europaparlamentets godkännande idag kommer konsumenterna i EU snart bara att behöva en enda laddare för sina enheter.

  • En enda laddare för alla mobiler och surfplattor - bra för miljön och konsumenterna
  • USB-C blir nya standarden för bärbara enheter och erbjuder laddning och dataöverföringar av hög kvalitet
  • Kunder ska kunna välja om de vill köpa sin nya enhet med eller utan laddare
I slutet av 2024 måste alla mobiler, surfplattor och kameror som säljs i EU ha en USB-C-kontakt. Från och med våren 2026 gäller detta även bärbara datorer. Den nya lagen, som antogs av Europaparlamentet på tisdagen med 602 röster för, 13 röster emot och 8 nedlagda röster, är en del av en större EU-insats för att minska elektroniskt avfall och ge konsumenterna möjlighet att göra mer hållbara val.

Enligt de nya reglerna behöver konsumenterna inte längre en ny laddare varje gång de köper nytt, eftersom de kommer att kunna använda en enda laddare för en stor mängd små och medelstora bärbara elektroniska enheter.

Oavsett tillverkare måste alla nya mobiltelefoner, surfplattor, digitalkameror, hörlurar och headset, handhållna videospelskonsoler och bärbara högtalare, e-läsare, tangentbord, möss, bärbara navigationssystem, öronsnäckor och bärbara datorer som är uppladdningsbara med trådbunden kabel, med en strömtillförsel på upp till 100 watt, utrustas med en USB-C-kontakt.

Alla enheter som stöder snabbladdning kommer nu att ha samma laddningshastighet, vilket gör att användarna kan ladda sina enheter lika snabbt med vilken kompatibel laddare som helst.

Stöd till teknisk innovation

I takt med att trådlös laddning blir allt vanligare måste EU-kommissionen harmonisera kraven på interoperabilitet senast i slutet av 2024 för att undvika negativa konsekvenser för konsumenterna och miljön. Detta gör också att vi blir kvitt så kallad teknisk inlåsning, där en konsument blir beroende av en enda tillverkare.

Bättre information och valmöjligheter för konsumenterna

Särskilda etiketter ska upplysa konsumenterna om laddningsegenskaperna hos nya enheter och göra det lättare för dem att se om deras befintliga laddare är kompatibla. Köparna kommer också att kunna göra ett välgrundat val om huruvida en ny laddare verkligen behövs till den nya enheten.

De nya kraven leder till större återanvändning av laddare och hjälper konsumenterna att spara upp till 250 miljoner euro varje år på onödiga nya laddare. Slängda och oanvända laddare står för cirka 11 000 ton elektroniskt avfall årligen i EU.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Europaparlamentet