MÅNDAG 5 SEPTEMBER 2022


I årets upplaga av Vintercyklist finns 420 platser att söka - Foto: Thomas Harrysson

Västtrafik söker 420 vintercyklister

Nu söker Västtrafik personer som vill ställa bilen i vinter för att i stället ta sig fram med cykel. I ett projekt som heter Vintercyklist får deltagarna gratis dubbdäck i utbyte mot att de väljer att cykla tre dagar i veckan.

I samarbete med 13 västsvenska kommuner erbjuder Västtrafik 420 personer gratis dubbdäck, däckbyte och reflexväst om de väljer att cykla i stället för att köra bil i vinter. Ansökan öppnar den 5 september.

– Förhoppningen är att få fler att upptäcka att det går bra att cykla även på vintern. Vi kommer hjälpa till med rätt utrustning och hoppas att det uppmuntrar till att ändra sina resvanor och bidra till minskade utsläpp från transporter, säger Lena Hesselroth, projektledare på Västtrafik.

Cyklisterna åtar sig att cykla minst tre dagar i veckan. De kommer också rapportera hur vinterväghållningen i kommunen fungerar. På så sätt hjälper de även andra cyklister och gångtrafikanter.

Deltagarna delas också in i kommunvisa lag och cykeldatan genererar poäng för att se vilken kommun som cyklar mest. Projektet är dock inte i huvudsak en tävling.

Mer än bara kollektivtrafik

Det är boende i Borås, Falköping, Göteborg, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lidköping, Mellerud, Mölndal, Skövde, Stenungsund, Trollhättan och Öckerö som kan söka till projektet.

Västtrafik har sedan flera år arbetat aktivt med att öka det hållbara resandet, inte bara det som sker med kollektivtrafiken.

– Vi vill att deltagarna ska upptäcka ett nytt sätt att resa hållbart och vi vet sedan tidigare att närmare 80 procent av deltagarna fortsätter att vintercykla även efter sitt deltagande i projektet, säger Lena Hesselroth.

Fakta Vintercyklist:
  • Rekryteringen pågår mellan den 5 och 25 september.
  • Cykelperioden pågår mellan den 1 december 2022 och 1 mars 2023.
  • Cyklisterna åtar sig att cykla minst tre dagar i veckan och att rapportera in sin cykeldata. Det finns även möjlighet att rapportera in hur vinterväghållningen i sin kommun fungerar.
  • Mer information och ansökan finns på Västtrafiks hemsida.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västtrafik